Sinke verlaat Verdonk

De man achter Rita Verdonk, de Amsterdamse liberaal en zakenman Ed Sinke, is opgestapt. Via de televisierubriek Nova maakte hij gisteravond bekend dat hij afscheid neemt van Trots Op Nederland, de beweging van Rita Verdonk, om weer tijd te kunnen besteden aan zijn eigen bedrijf Aspecto dat zich met detachering en management bezighoudt. Hij is momenteel met vakantie en was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Kay van der Linde, politiek adviseur van Verdonk, noemt het vertrek van Sinke „een aderlating”. Als adviseur en strateeg was Sinke volgens hem van grote waarde voor de beweging: „Als het kon zou ik hem 24 uur per dag aan het werk zetten”. Vervanging is nog niet geregeld. Van der Linde zegt dat het vertrek eerder heeft gespeeld. Hij begrijpt het heel goed. „Sinke werd steeds meer in de beweging gezogen en dat was eigenlijk niet de bedoeling. Hij wil nu meer focussen op zijn bedrijf want daarmee moet hij toch het geld verdienen”. Van ruzie of meningsverschillen is geen sprake, aldus de politiek adviseur. Behalve als strateeg was Sinke ook werkzaam voor Verdonk als voorzitter van de Stichting Vrienden van Rita die gelden werft via een besloten vennootschap, uniek in de Nederlandse politieke geschiedenis.