Poststaking van de baan na akkoord over cao bij TNT

De vakbonden en postbedrijf TNT hebben vrijdagavond een akkoord over een nieuwe cao bereikt. De aangekondigde landelijke staking van komende woensdag gaat niet door. Dat hebben de bonden gisteren laten weten. Werknemers van TNT krijgen per 1 april dit jaar een loonsverhoging van 3,5 procent. Daarvan is 0,5 procent voorwaardelijk. Die wordt toegekend als er voor 1 april volgend jaar ook een nieuwe cao voor andere takken van TNT is bereikt. De bonden eisten een structurele loonsverhoging van 3,5. Daarnaast voert het bedrijf de voorgestelde bezuinigingen op de arbeidsvoorwaarden van postmedewerkers niet door. Sinds 23 april voerden de postbodes lokale acties, onder meer estafettestakingen in Groningen, Amsterdam en Rotterdam. De stakers bezorgden geen post en de brievenbussen werden niet geleegd. Die acties hebben volgens het CNV zin gehad. ”Die hebben TNT toch veel last bezorgd”, zei een woordvoerder. Bovendien hielp volgens hem ook het voor TNT positieve besluit van vorige week over het uitstel van de liberalisering van de postmarkt. Daardoor houdt het postconcern TNT voorlopig zijn monopolie op de bezorging van brieven tot 50 gram.