Overname Postbank nog knap lastig

Praten is makkelijker dan over de brug komen. Dat zouden de Duitse bedrijven Allianz en Commerzbank binnenkort wel eens kunnen ontdekken.

Zij bespreken een mogelijk gezamenlijk bod op Deutsche Postbank om een nieuwe bankgigant met een waarde van meer dan 30 miljard euro in het leven te roepen. De geschiedenis duidt erop dat het duivels moeilijk zal zijn om zo’n ingewikkelde fusie in de praktijk te laten slagen, ook al lijkt zij op papier nog zo aantrekkelijk.

Er zijn redenen genoeg om tot zaken te komen. Een overeenkomst zou met name Allianz de vernedering besparen zijn bankdivisie Dresdner tegen een enorm verlies te moeten verkopen. Dresdner, dat in 2001 voor 24 miljard euro werd binnengehaald, is nu volgens HSBC minder dan 9 miljard euro waard. Door de kernactiviteiten van Dresdner in de drievoudige fusie onder te brengen, zou Allianz daarentegen een groot belang in de nieuwe bank houden en zich verzekeren van mogelijk lucratieve perspectieven op het gebied van het bankverzekeren.

Met een marktwaarde van 15 miljard euro lijkt Commerzbank te klein om zelfstandig een bod op Postbank te kunnen uitbrengen. Postbank heeft een marktwaarde van 10 miljard euro en heeft een nieuwe kapitaalinjectie nodig. Zijn huidige kernkapitaal bedraagt een magere 4 procent, als alle boekhoudkundige eigenaardigheden zijn gladgestreken.

Het samenvoegen van de drie banken zou ook pittige synergievoordelen moeten opleveren. Bij binnenlandse bankfusies zijn doorgaans besparingen van 10 procent op de gezamenlijke kosten haalbaar. In dit geval zou dat neerkomen op bezuinigingen van ruim 1 miljard euro, die – belast en gekapitaliseerd – een waarde van zo’n 7 miljard euro vertegenwoordigen.

Maar als financiële en industriële logica de enige factoren in het spel zouden zijn, had zich al lang geleden een consolidatieproces onder de tweeduizend Duitse banken voltrokken. De meeste voorgenomen banktransacties in Duitsland lopen uiteindelijk stuk op een web van tegengestelde lokale en nationale belangen. De enige recente deals hadden betrekking op failliete banken als Sachsen LB en IKB.

Toch zou dit ambitieuze voorstel iets proberen te verwezenlijken dat zelden eerder is vertoond: een consortiumbod. Uiteraard is vorig jaar zo’n overeenkomst wel degelijk met succes afgerond, de gezamenlijke overname door Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland van ABN Amro.

Maar gezien de gebeurtenissen daarna kan dat nauwelijks als lichtend voorbeeld gelden.

Mike Verdin

    • Mike Verdin