Overige Films

The River (Mark Rydell, 1984, VS). Drama over het wrede economische lot van Amerikaanse boeren. De strijdvaardigste rol is voor de vrouw weggelegd: boerin Sissy Spacek trotseert, met Mel Gibson aan haar zijde, overstromingen en noodweer. RTL4, 13.30-15.45u.

Nar mor kommer hjem / Op eigen houtje (Lone Scherfig, 1997, DK). Voortreffelijke, kinderen serieus nemende speelfilm over een sociaal probleem. Alleenstaande moeder belandt in de gevangenis. Haar kinderen proberen de kinderbescherming buiten de deur te houden. Ned.3, 15.00-16.10u.

Seabiscuit (Gary Ross, 2003, VS). De geschiedenis van het onooglijke, maar dappere racepaard Seabiscuit (dat echt heeft geleefd), zijn trainer en jockey wordt door regisseur Gary Ross wat al te opzichtig als metafoor gebruikt voor de Amerikaanse Droom. De racescènes zijn fraai gefilmd. Met Jeff Bridges en Tobey Maguire. BBC 1, 16.20-18.30u.

National Lampoons Loaded Weapon 1 (Gene Quintano, 1993, VS). Grappen zijn dun gezaaid in parodie op politiefilm Lethal Weapon. Met Emilio Estevez als Mel Gibson en Samuel L. Jackson als Danny Glover. Veronica, 19.05-20.30u.

Lethal Weapon 3 (Richard Donner, 1992, VS). In hun derde film hangen de detectives Mel Gibson en Danny Glover alweer de pias uit. Cartoongeweld en spectaculaire actiescènes. Veronica, 20.30-22.50u.

Johan (Nicole van Kilsdonk, 2005, NL). Regisseuse van o.a. het schitterende Ochtendzwemmers maakte minder geloofwaardig bioscoopdebuut met tragikomedie over rivaliserende broers: Johan (Michiel Huisman) verliest zijn geliefde buurmeisje (Caro Lenssen) aan zijn stoere broer, topvoetballer Johnny de Mol. Gedoe. Ned. 3, 21.15-22.50u.

Earth and Ashes / Khakestar-o-khak (Atiq Rahimi, 2004, AFG/F). Samen met zijn dove kleinzoon Yassin gaat de oude Dastaguir op pad naar de mijn waar zijn zoon Murad werkt, om hem het slechte nieuws te brengen dat bijna heel de familie is omgekomen bij een bombardement. Tijdens de barre tocht in het desolate Afghaanse landschap probeert Dastaguir met zijn verlies in het reine te komen en hoopt hij tegelijkertijd op een betere toekomst. België 2, 21.25-23.05u.

Grijpstra & De Gier (Wim Verstappen, 1979, NL). Vlotte Hollandse politiefilm naar Jan Willem van de Weterings Het lijk in de Haarlemmer Houttuinen. Met Rijk de Gooyer als burgerlijke adjudant en Rutger Hauer als jonge brigadier in crimineel Amsterdam. RTL7, 21.30-23.10u.

Unfaithful (Adrian Lyne, 2002, VS). Sterke film waarin Diane Lane een vrouw speelt die al elf jaar getrouwd is, maar de verleiding om een affaire te beginnen met een knappe, jonge Fransman niet kan weerstaan. Met Richard Gere als haar echtgenoot. Het mooist is haar terugreis, nadat ze met hem de liefde heeft bedreven. Ze zit in de trein en denkt terug, op haar gezicht zijn dan alle emoties af te lezen: haar opwinding, schaamte, plezier en gevoel van bevrijding. RTL8, 22.30-0.40u.

Lethal Weapon 4 (Richard Donner, 1998, VS). Vierde deel van reeks met Mel Gibson en Danny Glover als rechercheurs annex buddy’s. Veronica, 22.50-1.10u.

The Clandestine Marriage (Christopher Miles, 1999, GB). Slimme komedie naar het gelijknamige toneelstuk uit de 18de eeuw belicht families van verschillende standen die zich al dan niet heimelijk met elkaar verbinden. BBC 1, 1.00-2.30u.

A Bug’s Life (John Lasseter & Andrew Stanton, 1998, VS). Computeranimatiefilm waarin een mierenkolonie wordt gered van de ondergang door een schlemielige werkmier. Morgen, BBC 1, 14.20-15.50u.

The Sound of Music (Robert Wise, 1965, VS). Onsterfelijke musical waarin Julie Andrews als gouvernante Christopher Plummers gezin opvrolijkt. Morgen, BBC 1, 15.50-18.40u.