Overgang Bloemen in tentje

Cabaret Overgang, door Karin Bloemen. Gezien: 21/5 in Zaantheater, Zaandam. Tournee t/m 19/6 en volgend seizoen. Inl. www.labloemen.nl.

Karin Bloemen is 47 en gaf haar nieuwe theatershow de titel Overgang. Ze speelt een vrouw die tot haar eigen werkelijke wezen wil doordringen en daartoe in een tentje zit, ver van de bewoonde wereld. Dat tentje staat op een hellende vloer, op een toneel dat door de geraffineerde belichting telkens de juiste tinten krijgt. En die vrouw praat tegen het publiek en tegen haar mobieltje over de lasten van een zekere leeftijd.

Dat had een goede basis kunnen zijn voor een voorstelling die een beetje schrijnt en toch grappig is. Overgang is echter geen van beide. Zelfspot kan een goed cabaretwapen zijn. Maar de conferences, die Karin Bloemen zelf heeft geschreven, komen niet verder dan een paar plastische passages over fysieke ongemakken en een overdaad aan verbale tierelantijnen die de scherpte en de originaliteit missen om raak te zijn. Ze gaan soms eindeloos lang door en lijken vaak alleen maar als vulling te dienen. Of als excuus om weer eens een ander stemmetje op te zetten.

Bloemen heeft veel stemmen, waarmee ze kordaat kan typeren en veelzijdig kan zingen. Hier zingt ze een handvol gave luisterliedjes, maar ook het klassieke shownummer Make 'em laugh (te slordig om doel te treffen) en een flodderige, want grappig bedoelde versie van Fame. Het is een ratjetoe van pogingen om een overrompelende show te maken. Maar die doen geen van alle recht aan haar allure.

    • Henk van Gelder