Ouders betalen fors meer voor opvang

Ouders moeten de komende jaren veel meer betalen voor de kinderopvang. Dat blijkt uit de voorjaarsnota die minister Bos (Financiën, PvdA) gisteren naar de Tweede Kamer zond.

De lastenverzwaringen zijn volgens het kabinet nodig omdat de kosten van de huidige regeling uit de hand lopen. Het kabinet kondigde vorige maand al aan dat ingrijpen nodig was, maar wilde tot nu toe nog geen aanwijzingen geven wat dit financieel zou betekenen voor de ouders.

De kosten van kinderopvang zullen voor ouders stapsgewijs toenemen tot 300 miljoen extra per jaar in 2011. Daarnaast zal 400 miljoen euro per jaar worden bezuinigd op gastouderbureaus. Volgens adviseur in de kinderopvang E. Buitenhek betekent dat een ‘zware sanering’. „Eigenlijk verdwijnt de hele gastouderopvang.” Hij verwacht een lastenverzwaring van 50 procent of meer voor de hoge inkomens, want afgelopen jaar besteedden ouders circa 480 miljoen euro aan kinderopvang.

Financiën houdt zich op de vlakte. Volgens een woordvoerder hoeft de ingreep niet te betekenen dat de lasten voor ouders zo sterk stijgen, want in 2011 wordt ook verwacht dat meer ouders gebruikmaken van kinderopvang.

Hoe de lastenverzwaring verdeeld wordt over inkomensgroepen beslist het kabinet in het najaar. Het CDA wil de kosten gelijk verdelen, terwijl de PvdA inkomens tot 45.000 euro wil ontzien.

Het grootste deel van de kosten blijft voor rekening van de overheid komen. Het Rijk springt ook het meest bij om de financiële tegenslagen op te vangen. Het jaarlijkse budget voor kinderopvang neemt toe tot 800 miljoen extra in 2011.

Volgens Bos heeft driekwart van de overschrijding niets te maken met ouders die meer gaan werken. De stijging komt vooral doordat ouders die al opvang hebben meer subsidie krijgen en doordat de oppas door familie soms vergoed wordt.