Oppositie Georgië wijst uitslag af

De voornaamste oppositiepartij in Georgië weigert de uitslag te accepteren van de woensdag gehouden parlementsverkiezingen. Volgens het blok Verenigde Oppositie zijn de verkiezingen gestolen door president Michail Saakasjvili, wiens Verenigde Nationale Beweging een ruime meerderheid behaalde.

Verenigde Oppositie kondigde gisteren bij monde van zijn leider Levan Gatsjetsjiladze een boycot aan van het parlement. „Wij weigeren het parlement te betreden”, verklaarde Gatsjetsjiladze tegenover aanhangers buiten het parlementsgebouw in Tbilisi. De oppositieleider riep zijn achterban op om komende maandag, de Georgische onafhankelijkheidsdag, te demonstreren tegen de regering-Saakasjvili.

Waarnemers waarschuwen ervoor dat de aankondiging van de oppositie de kans vergroot op openlijk geweld tussen de aanhangers van Saakasjvili en diens politieke tegenstanders, die al langer met elkaar in onmin leven. Onlusten zouden een tegenslag betekenen voor de pro-westerse Saakasjvili die zijn land graag presenteert als een stabiele democratie om zo de kans te vergroten op toetreding tot de NAVO.

Met bijna alle stemmen geteld heeft de Verenigde Oppositie slechts zestien van de 150 parlementszetels gewonnen bij de verkiezingen, aldus de centrale kiescommissie. De Verenigde Nationale Beweging van Saakasjvili krijgt ongeveer 120 zetels, wat Saakasjvili in de praktijk in staat stelt om alleen te regeren.

Waarnemers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OVSE) verklaarden dat zij onregelmatigheden hebben geconstateerd bij de stemlokalen maar dat de kiezers in het algemeen in staat zijn geweest hun politieke wil tot uitdrukking te brengen. De Verenigde Staten en de Europese Unie – die Georgië steunen in zijn toenadering tot het Westen – zeiden de verkiezingsuitslag te zullen accepteren.

De Georgische politiek verkeert in chaos sinds een oud-minister voor Defensie vorig najaar Saakasjvili beschuldigde van onder meer vriendjespolitiek. De oppositie besloot tot massaprotesten tegen Saakasjvili die door de politie met geweld uiteen werden geslagen, waarna Saakasjvili, president sinds 2003, de noodtoestand uitriep. Onder druk van de oppositie schreef Saakasjvili wel presidentsverkiezingen uit voor januari, die hij onder protest van de oppositie won. (Reuters, AP)