Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Boeken

Norman Finkelstein mag Israël niet in

De omstreden Amerikaanse schrijver Norman Finkelstein is gisterochtend op luchthaven Ben Gurion de toegang tot Israël ontzegd. Finkelstein moet Israël vandaag verlaten. Dat bevestigt zijn advocaat.

Finkelstein had in Nederland en België lezingen gegeven en was op weg naar de Palestijnse Gebieden. Volgens de Israëliër Michael Sfard, advocaat van Finkelstein, is de schrijver de toegang tot Israël „om veiligheidsredenen” ontzegd. Deze ontzegging geldt tien jaar.

Een medewerker van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die hem opwachtte, wilde geen verdere toelichting geven. Finkelstein vliegt vandaag terug naar Amsterdam, zegt Sfard. „We hadden dit tot het hoogste niveau kunnen aanvechten, maar dat doen we toch maar niet.”

De schrijver en polemist Norman Finkelstein is in Israël zeer omstreden, met name sinds hij in 2000 het boek The Holocaust Industry publiceerde. In dat boek schrijft hij dat de Amerikaanse joodse gemeenschap de uitroeiing van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog voor eigen gewin verdraait.

Eerder interview Finkelstein: www.nrc.nl/buitenland