Moskou en Peking laken raketplan VS

Tijdens het eerste grote buitenlandbezoek van de nieuwe Russische president Dmitri Medvedev hebben Rusland en China gisteren in Peking de plannen van de Verenigde Staten voor de bouw van een raketschild in Oost-Europa veroordeeld.

De twee landen hebben eerder al hun ongenoegen geuit over het raketschild, maar het is voor het eerst dat zij zich hierover gezamenlijk uitspreken tegen de VS.

Moskou en Peking sloten ook een overeenkomst voor de bouw van een uraniumverrijkingsfabriek in China door Rusland.

Medvedev begon gisteren, na een korte tussenstop in Kazachstan, aan een tweedaags staatsbezoek aan China waar hij een ontmoeting had met president Hu Jintao. De Russische president spreekt later nog met de Chinese premier Wen Jiabao.

In een gezamenlijke verklaring zeggen Rusland en China dat het Amerikaanse raketschild „een gevaar is voor internationale ontwapeningsinspanningen en niet bijdraagt aan regionale stabiliteit”. Ook zou het raketschild „het vertrouwen tussen staten schaden”. Het is voor het eerst sinds hij 7 mei Vladimir Poetin opvolgde dat Medvedev publiekelijk zo’n kritische toon aanslaat jegens de VS.

Washington reageerde kalm op de Chinees-Russische verklaring. „Het is een voortzetting van hun eerder geuite zorgen”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij wees er op dat de gesprekken tussen Washington en Moskou over de Amerikaanse raketplannen worden voortgezet.

De Amerikaanse plannen voorzien in de aanleg van een radarbasis in Tsjechië en een installatie die raketten kan onderscheppen in Polen. Volgens de VS is het systeem cruciaal om zichzelf en bevriende naties te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen van „schurkenstaten” als Iran.

Moskou vreest dat het raketschild ook tegen Rusland kan worden ingezet. Het eiste vorige maand dat de VS permanent Russische militairen toelaten tot de bases van het raketschild. Alleen zo zou Moskou zich kunnen verzekeren dat het schild niet tegen Rusland wordt gericht.

Het energiecontract tussen Moskou en Peking, ter waarde van 670 miljoen dollar, behelst de bouw van een verrijkingsinstallatie voor de productie van nucleaire brandstof en levering van onverrijkt uranium door Rusland. Het verrijkte uranium wordt gebruikt in kerncentrales voor het opwekken van elektriciteit.

Tijdens de Koude Oorlog onderhielden Moskou en Peking zeer matige betrekkingen maar inmiddels trekken zij in internationale kwesties zoals ‘Kosovo’ en ‘Iran’ gezamenlijk op tegen het Westen. (AFP, Reuters, AP)