Luchtig

Privet Bloom

Er bestaat een soort geur die ergens tussen een parfum en een luchtje hangt. Aan de ene kant heb je de klassieke parfums: veelzijdige kunstwerken in geur die gebaseerd zijn op ideeën en opgebouwd uit samengestelde ruwe materialen, ontworpen in stijlen die zo gevarieerd en intellectualistisch kunnen zijn als pointillisme en expressionisme.

Aan de andere kant: aromatherapie. Geuren met enkelvoudige thema’s, meestal gebouwd in een minimalistische stijl en structuur en simpelweg bedoeld om te hypnotiseren, zoals een enkele, pulserende toon van een boeddhistische klankschaal je gedachten moet kunnen uitschakelen. Terwijl parfums werkelijk ideeën willen overbrengen, zijn aroma’s ontworpen met een tegengesteld doel: het benevelen van de geest. Een geurconcept voor wie geen geurconcept verlangt.

De middenweg, tussen deze twee uitersten in, probeert geuren te creëren die wel van een idee uitgaan, maar die gebouwd zijn rond een paar opvallend simpele akkoorden. Er ís dan wel een concept, maar alleen op instinctief niveau. Privet Bloom, dat uitgebracht werd in 2007, is hier een goed voorbeeld van.

De geur is een debuut van Hampton Sun, een bedrijf in luxeartikelen dat zich ten doel heeft gesteld de grenzen tussen huidverzorging en zonprotectie op te heffen. Als concept is Privet Bloom zowel eenvoudig als diepzinnig. Creatief directeuren Salvatore Piazolla en Grant Wilfley vroegen hun parfumeur Stephanie Hakes om de geur van bloeiende ligusterhagen in de lente in de Hamptons te benaderen. (De achterliggende gedachte is geraffineerder dan je denkt – ligusterhagen worden in dit luxueuze oord gebruikt om de shockerende rijkdom van bewoners aan het oog te onttrekken. Maar het geurconcept is in elk geval onmiskenbaar.)

Wat de geur betreft, koos Hakes de meest voor de hand liggende interpretatie; het ruikt opvallend naar een ruwe, gestripte struik, de blaadjes gekneusd tussen je vingers, vochtige, zojuist gesneden stelen, met een vleugje bloemen, alsof je (en dit is onmogelijk) de bloemen niet in bloei, maar in de knop kunt ruiken. Dit is een lentegroen parfum dat veel meer groen dan lente is en erg schematisch bovendien. Hakes heeft een schets gemaakt, geen schilderij. Privet Bloom is lieflijk op een nogal grove manier en het is gemaakt, schat ik zo, van de parfumeurs meest basale lentegroene moleculen: cis-hexenol, geraniol, citral en linalool.

Het werkt wel. Het opereert tussen een parfum en een luchtje. Er is een idee. Er is een geur, eentje die zo onmiddellijk en duidelijk binnenkomt dat denken niet meer nodig is.

Chandler Burr

©2008 Chandler Burr, New York Times Vertaling: Kathelijne Vet

Privet Bloom

www.hamptonsun.com

    • ©Chandler Burr