Keurmerk is meer dan verkooppraatje alleen

In een reactie op mijn opiniestuk van 3 mei, geven Adri Kemps en Hotze Lont van het CBF drie argumenten die inderdaad aangeven dat het CBF de bestedingen van projecten niet ter plaatse controleert (Opiniepagina, 14 mei). Het CBF beweert echter al jaren dat het bestedingen wél toetst. Ik ben van mening dat het CBF en de keurmerkhouders dergelijke misleidende informatie in moeten trekken.

De auteurs gaan ook volledig voorbij aan de financiële afhankelijkheid. De salarissen van het CBF worden namelijk voor ruim 75 procent betaald door de keurmerkhouders. Dus mocht het CBF het overtreden van toetsingscriteria sanctioneren door keurmerken in te trekken, dan komt het voortbestaan van het CBF in gevaar. De betrouwbaarheid van een keurmerk valt of staat bij volledige onafhankelijkheid van de controleurs. Anders is een keurmerk slechts een verkooppraatje.

    • Irene Mol
    • Directeur Pequeno