‘InBev wil bieden op Anheuser-Busch’

De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer InBev staat op het punt een bod uit te brengen op de Amerikaanse concurrent Anheuser-Busch, ter waarde van 46 miljard dollar (29,2 miljard euro). Dat meldde de zakenkrant Financial Times gisteren op zijn website op basis van twee bronnen die bij de aanstaande transactie betrokken zijn.

Een combinatie van InBev en Anheuser zou met afstand de grootste brouwer ter wereld vormen, met een beurswaarde van bijna 100 miljard dollar en een omzet van ongeveer 20 miljard dollar. Beide bedrijven staan nu op plaats 2 en 4 in de mondiale brouwersranglijst. Heineken is de nummer 3.

Volgens de bronnen heeft het bestuur van InBev afgelopen donderdag over de strategie van de overname gesproken, en de waarde van het bod bepaald op 65 dollar per aandeel. Maar hoewel met twee banken al een financieringregeling ter waarde van 50 miljoen dollar zou zijn afgesproken is de brouwer van onder meer Stella Artois en Jupiler nog niet klaar „om de knop in te drukken”. InBev zou eerst een vriendelijk bod willen voorleggen in een brief aan Anheuser-topman August Busch en daarna het bestuur van Anheuser willen benaderen. Als dat bod wordt geweigerd, zal InBev direct naar de aandeelhouders stappen. Beide bedrijven hebben gisteren niet willen reageren op het bericht.

Het aandeel van Anheuser steeg op Wallstreet gisteren met 8 procent naar het hoogste niveau ooit, ruim 57 dollar. InBev verloor op de beurs in Brussel 3 procent.

Speculaties over een fusie van InBev en Anheuser doen al jaren de ronde. Volgens analisten passen de twee bedrijven geografisch goed bij elkaar. InBev ontstond in 2004 uit de fusie van het Belgische Interbrew met het Braziliaanse Ambev. Het concern werd vorig jaar van de troon gestoten als ’s werelds grootste bierbrouwer gemeten naar volume door het Brits/Zuid-Afrikaanse SABMiller, dat onlangs Grolsch overnam.