Heeft Jacques Brel een zoon in Canada?

„Wat lijkt u toch op Jacques Brel! U bént het gewoon!” krijgt de Canadees Eric Lehousse (46) vaak te horen in zijn restaurant te Montréal. Niet alleen zijn hoofd, zijn paardengebit, maar ook zijn loopje, en zijn Brusselse accent schijnen sprekend Brel te zijn. „Klopt, hij is mijn vader,” antwoordt Lehousse dan, terwijl hij nog wat Kronenbourg bier inschenkt. Naast drie dochters uit zijn huwelijk, zou de Belgische zanger Jacques Brel (1929-1978) ook een zoon hebben verwekt tijdens een van zijn tournees door Quebec in de eerste helft van de jaren zestig, zo meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws donderdag.

In Quebec was Brel bevriend met een Belgisch migrantenpaar, de Schaarbeekse theatertechnicus Henri Lehousse en diens blonde vrouw Jacqueline, voormalig lingeriemodel. Toen hun zoon Eric, die opgroeide bij pleeggezinnen, later zijn officiële vader ontmoette, beet die hem toe: „Ik ben je vader niet.” Toen hij verhaal haalde bij zijn moeder, zei deze: „Iedereen heeft wel een dubbelganger.” Meer wil zij, inmiddels hoogbejaard, ook nu niet kwijt.

Het restaurant van de bastaardzoon,Le Petit Moulinsart, is niet gewijd aan de nagedachtenis van Brel, maar aan die andere beroemde Belg die ook in 1929 werd geboren: Kuifje. Lehousse streeft verder niet naar erkenning: „Op mijn leeftijd heb ik daar geen behoefte meer aan. Ik eis helemaal niets. Geen naam, geen erfenis, niets.”