Film van de dag

In de film Big City Blues wordt een meisje door een dronken jongen achterna gezeten in een kantoorgebouw in aanbouw.

Cinema ’68. Vanavond een zeer interessant verzamelprogramma met korte Nederlandse films uit de jaren ‘60. Het laat twee tendensen zien uit de Nederlandse filmgeschiedenis, waarvan één jammerlijk het onderspit heeft gedolven. Het prachtig gestileerde Big City Blues (met een jonge Joop Admiraal) van oudgediende Charles Huguenot van der Linden uit 1962 werd al snel overschreeuwd door de jonge honden van de Filmacademie die net waren afgestudeerd. Net zoals elders werden zij geïnspireerd door de Franse Nouvelle Vague, zie vooral Pim de la Parra’s Jongens, jongens wat een meid (met een jonge Kitty Courbois). En geheel in egalitaire jarenzestig-sfeer is 1,2,3 Rhapsodie, gemaakt door het collectief Jan de Bont, Rem Koolhaas, René Daalder en Kees Meyerink. Zij zetten zich bewust af tegen de gedachte dat film het product is van één auteur. Een buitenkansje om al deze zelden vertoonde films te zien. (Diverse regisseurs, 1962-1969, NL), Ned.2, 0.05-2.35u.André Waardenburg

    • André Waardenburg