Film van de dag

Jennifer Grey en Patrick Swayze in Dirty Dancing (Emile Ardolino, 1987, VS), waarin de zomer van 1963 wordt opgeroepen.

Dirty Dancing. Wat opvalt bij het opnieuw zien van Dirty Dancing is de gedetailleerdheid waarmee de zomer van 1963 wordt opgeroepen. Het begint met de voice-over die de vertelling precies situeert en memoreert dat het een tijdsmoment betreft vóór de moord op Kennedy, toen Amerika nog onschuldig was. De begincredits laten in slowmotion en in zwart-wit archiefbeelden van dansende mensen zien, met het nummer Be My Baby van de Ronettes op de achtergrond. De film bevat veel periodemuziek uit begin jaren 60 met o.a. The Drifters, Otis Redding en The Shirelles. Hoewel het grote hits werden, breken de moderne, speciaal voor de musical geschreven liedjes (The Time of Your Life) die sfeer. Ook wordt terloops gerefereerd aan de activiteiten van de burgerrechtenbeweging in 1963, met name de ‘Freedom Riders’ en de Birmingham-campagne waarbij Martin Luther King werd gearresteerd.(Emile Ardolino, 1987, VS), RTL5, 20.30-22.25u.André Waardenburg

    • André Waardenburg