Fazio voor de rechter om rol in overnamestrijd Antonveneta

De voormalige president van de Italiaanse centrale bank, Antonio Fazio, moet in oktober voor de rechter verschijnen. Fazio wordt verdacht van marktmanipulatie rond de overnamestrijd om Antonveneta.

Het gevecht in 2005 om deze middelgrote Italiaanse bank werd uiteindelijk gewonnen door ABN Amro. De Nederlandse bank werd tegengewerkt door Fazio die liever zag dat de Banca Popolare Italiana de rivaal uit Padua opkocht. Fazio verloor zijn baan eind 2005 door zijn gedrag in de overnamestrijd en zijn duidelijke voorkeur voor een Italiaanse oplossing. Een rechter in Milaan heeft nu besloten dat Fazio alsnog terecht moet staan.

De voormalige president is niet de enige die zich moet verantwoorden. Ook de vastgoedmagnaat Luigi Zunino en het voormalige hoofd van de bewaking van de centrale bank, Francesco Frasca, staan terecht. Afgelopen week waren er al hoorzittingen in de zaak, onder meer met de oud-topman Gianpiero Fiorani van Banca Popolare Italiana. Fiorani werkt mee met justitie om zo gevangenisstraf te ontlopen.

Het gevecht om Antonveneta was het begin van een consolidatiegolf in de – vaak zeer inefficiënt opererende – Italiaanse bankensector. Sinds 2005 zijn er een groot aantal fusies en overnames geweest, meest van Italiaanse banken met elkaar. Een van de grootste was het samengaan van Banca Intesa met Sanpaulo in 2006.

ABN Amro heeft overigens niet lang kunnen genieten van haar overwinning. Vorig jaar werden de Nederlanders zelf opgekocht nar een lange overnamestrijd. Antonveneta viel na de overname in handen van het Spaanse Santander. Deze verkocht de bank direct weer door aan de Italiaanse financiële instelling Monte dei Paschi.

Fazio heeft altijd ontkend iets fout te hebben gedaan in de strijd om Antonveneta. Zijn advocaat Franco Coppi zei gisteren dat hij teleurgesteld is dat er tot vervolging is overgegaan.