Doorverkoop concertkaarten wordt illegaal

De doorverkoop van kaarten voor muziek- en sportevenementen tegen veel hogere prijzen moet worden verboden. De fracties van SP en CDA hebben hiertoe deze week een wetsvoorstel ingediend.

Steeds vaker kopen professionele tussenhandelaren massaal kaarten op, vooral voor concerten, om deze vervolgens op speciale websites voor hogere prijzen aan te bieden, stelt Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP). Het gaat volgens het Kamerlid om sites als onlineticketshop.nl en ticketforsale.nl.

De toegankelijkheid van concerten komt hierdoor in gevaar, aldus Gerkens. Bovendien gaat het ook om kaarten voor gesubsidieerde concertzalen als Paradiso en Melkweg in Amsterdam. „Terwijl we die zalen subsidiëren opdat iedereen een kaartje voor een concert kan betalen.”

Door de lucratieve doorverkoop te verbieden, verwacht Gerkens dat een aantal tussenhandelaren hun activiteiten zal staken. Doen ze dat niet, dan kan de Consumentenautoriteit hen een boete opleggen. Ook kunnen consumenten zelf naar de rechter stappen om het te veel betaalde bedrag terug te vorderen.

Het Kamerlid stelt wel dat het niet de bedoeling is om de consument die niet naar een concert kan en zijn eigen kaartje voor een hogere prijs verkoopt, te vervolgen. „Dat is alleen mogelijk door kaarten op naam uit te geven, en dat vind ik een buitenproportioneel middel.”

De grootste concertorganisator van Nederland, Mojo, reageert afwachtend. „We zijn al vijftien jaar bezig om de zwarte handel aan te pakken, via wetgeving en via rechtzaken. We zijn heel benieuwd”, aldus een woordvoerder.

Overigens is de concertorganisator onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Viagogo, een van de sites waar concertkaarten voor een hogere prijs worden aangeboden. Mojo benadrukt echter dat het gaat om ‘fan-to fan’; bezoekers die onverwachts niet naar een concert kunnen, kunnen hun kaartje daar aan andere bezoekers verkopen. „Handelaren die in een keer tien kaarten aanbieden, moeten niet bij ons zijn.”

Ook popzangeres Madonna werkt voor haar tournee samen met Viagogo. Op het net biedt ze de beste plaatsen per opbod aan; wie het meest biedt, zit vooraan.