De heilige Delia

800 g stevige visfilet4 limoenen of citroenen1 rood pepertje4 tomaten2 rode uien2 eetl. fijngehakte korianderzeezout en vergemalen peper

Delia Smith, die in haar kookprogramma op de BBC eten uit pakken en blikken schudde, ligt onder vuur. Ooit is ze heilig verklaard omdat ze zo’n degelijke, betrouwbare kookjuf was, wier aanwijzingen voor een gezonde maaltijd blindelings werden nagevolgd. Is Delia jaloers op goedverdienende chefs/zakenmannen als Oliver (waarde 25 smackers) en Ramsay (62 miljoen)? Delia (19 miljoen) benadrukt: „Ik ben een eenvoudige kok die probeert gewone mensen te helpen. Ik heb geen keukenspullen of potten met sauzen van eigen merk. Ik krijg geen miljoen van een supermarkt voor reclame.” Delia’s echtgenoot Michael Wynn-Jones, verantwoordelijk voor haar website, verklaarde dat hij onlangs nog 80.000 pond aan advertenties liet schieten en dat Delia Online met verlies draait. Inmiddels is wel gebleken dat bedrijven die bijvoorbeeld pannen, boeken, wijn en terrasverwarmers produceren, Delia een percentage betalen voor elke aankoop die via haar website wordt gedaan. Kijk op www.deliasmith.com en zie meteen boven op de eerste pagina een advertentie van supermarkt Tesco die zijn cherrytomaatjes aanprijst. Er staat op Delia’s website véél handel.

Het recept voor een lekker-niet-koken gerecht voor 4 personen: Ceviche, in limoensap gegaarde vis. Koop stevige visfilets, bijvoorbeeld van een makreel, schelvis of de iets minder verantwoorde rode zeebrasem (dorade). Snijd de filets in stukken van ongeveer 3 centimeter. Pers de limoenen uit. Snijd het pepertje in ringetjes. Snijd de ontvelde tomaten in kleine stukjes en de gepelde uien in dunne ringen. Leg de stukjes vis in een schaal en giet het limoensap er overheen. Bestrooi de vis met zout en peper en peperringetjes. Dek de schaal af met folie en zet hem ten minste 4 uur in de koelkast. Draai de stukjes vis af en toe om. Verdeel vlak voor het opdienen de tomaatstukjes, rode uien en koriander over de in het sap gegaarde vis. Eet er stevig, opgewarmd brood bij.

Anne Scheepmaker

    • Anne Scheepmaker