Zwemles van de jongste juf

Robin Beugel (15) uit Amsterdam is de jongste zweminstructrice van Nederland. Robin heeft zelf 29 zwemdiploma’s.

Nat neusje foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 20-05-2008 / Zwemles in het Floraparkbad; een zwembad in Amsterdam-Noord. De zwemles wordt gegeven door de jongste zweminstructrice (-teur?) van Nederland: Robin Chello, 15 jaar. Krielen, Jorgen

In het Floraparkbad in Amsterdam Noord geeft Robin op dinsdag haar kleine zwemleerlingen één voor één een Hi-Five. „Zo tel ik het aantal kinderen”, zegt Robin.

Daarna gaan de vier- tot zesjarigen op het eerste trappetje zitten van het zwembad. De plek voor elke beginnende zwemmer. „Even het linkeroor in het water, het rechteroor, en als ze durven, het puntje van de neus. Daarna spetteren we met de handjes.”

Robin vindt het ‘hartstikke leuk’ de kinderen vertrouwd te maken met het water. „Zelf was ik zes toen ik mijn A-diploma haalde.” Van alle diploma’s is Robin daar het meest trots op. „Daar is alles mee begonnen.”

Eerlijk gezegd vindt Robin dat iedereen na het behalen van het A-diploma zeker ook zijn B en C zou moeten halen „omdat dat één diploma is. Na je C heb je pas alle slagen goed onder de knie.”

Robin volgt nog een sportopleiding bij het ROC. Daar geeft zij ook zwemles, aan haar eigen klasgenoten. „Sommigen reageren leuk, anderen schamen zich, dan zeggen ze ‘Hey juffrouw, wanneer krijgen we weer les?’, maar ze pikken het allemaal.”

Als haar huiswerk klaar is vind je Robin meestal wel in het water. Maar zelf zwemt zij niet. „Ik zwem niet omdat ik geen zwemdiploma’s meer kan halen, alleen nog certificaten.” Robin houdt er juist van zwemkennis over te brengen. „Eigenlijk wil ik heel Nederland leren zwemmen”, zegt zij. Zelfs als Robin 's nachts in bed ligt. „Vaak droom ik dan over zwemmen, en dat ik dan zwemles geef.”

    • Jitka Buschman