Werkelijk alles zit tegen bij de New York Yankees

Het honkbalseizoen in Amerika dreigt voor de New York Yankees nu al op een drama uit te lopen. De Yankees staan na ruim een maand spelen op de laatste plaats in hun divisie, de American League East, met nu al een straatlengte achterstand op aartsrivaal Boston Red Sox.

Het had juist een feestelijk en gedenkwaardig jaar moeten worden. De club uit de Bronx neemt na ruim tachtig jaar afscheid van zijn sporttempel, Yankee Stadium. Maar over dat afscheid is nu al een forse schaduw geworpen.

Eerst was er het bericht dat bouwvakker Gino Castignoli een shirt van honkbalster David Ortiz van de Red Sox in het fundament van het nieuwe Yankee Stadium had gemetseld, om er daarmee een banvloek over af te roepen. De Yankees lieten het shirt verwijderen. Kosten: 50.000 dollar.

Maar daarmee waren ze nog niet van kwelgeest Castignoli af. Nadat het shirt van Ortiz was gevonden, liet de bouwvakker weten ook een wedstrijdformulier van de play-offs tussen de Yankees en de Red Sox uit 2004 in het beton te hebben verstopt. De Red Sox wonnen deze best-of-seven-wedstrijd met 4-3, na een 3-0 achterstand. Later werden ze landskampioen. De serie uit 2004 geldt als het keerpunt in de hiërarchie tussen beide clubs. De vraag is nu: moet het formulier ook uit het beton worden gehakt?

Dan is er nog de All-Star Game. Deze wedstrijd tussen de beste spelers van beide honkballiga’s wordt dit seizoen in Yankee Stadium gehouden. Niet Alex Rodriguez van de Yankees maar David Ortiz van de Red Sox dreigt nu de held van deze prestigieuze gebeurtenis te worden. Ortiz, alias Big Papi, speelt de hoofdrol in de homerunstrijd voorafgaand aan de All Star Game. Althans, als het aan het bedrijf ligt dat een onderdeel van dit evenement sponsort. Ortiz zal daarin een poging doen een van de beroemdste homeruns uit de Amerikaanse geschiedenis te imiteren, het ‘Called Shot’ uit 1932 van legende Babe Ruth. De Yankees willen protest aantekenen tegen het geplande optreden van Ortiz. Maar niet de Yankees maar de honkbalbond organiseert de All Star Game. En dus zien de fans in juli waarschijnlijk Big Papi in de rol van ‘The Babe’, die voor Boston speelde maar in New York zijn triomfen beleefde.

    • Menno de Galan