VogelBekdier

Vogelbekdier Ik ben zo raar foto Reuters An adult male platypus named Millsom is carried by his keeper at an animal sanctuary in Melbourne May 8, 2008. Australia's unique duck-billed platypus,an egg-laying, furry animal with web feet that spends most of its time underwater, is in fact part bird, part reptile and part mammal according to its gene map. A team of international scientists released the playtpus genome on Thursday, saying its complex gene sequence will aid the study of human evolution, particularly the development of the immune, nervous and reproductive systems. REUTERS/Mick Tsikas (AUSTRALIA) REUTERS

Een vogel, een zoogdier, een reptiel: het vogelbekdier heeft van alles wat. Hij heeft een snavel en eendenpoten, maar ook haren en melk. De jongen komen tevoorschijn uit eieren met een zachte schaal. Het mannetje maakt vergif in uitsteeksels op zijn poten dat hij misschien wel nooit gebruikt. En verder zijn de bekdieren als warmbloedige dieren aan de koude kant. Het vogelbekdier is een griffioen die echt bestaat. Een kleine, schuwe griffioen die niemand kwaad doet behalve de insectenlarven en de kikkervisjes waar hij van leeft. Hij komt voor in Australië en Tasmanië maar leeft daar in vochtige holen zo verborgen dat hij pas twee eeuwen geleden werd ontdekt. Toen biologen rond 1800 een opgezet vogelbekdier naar Engeland stuurden dachten de Engelse geleerden dat het een nepdier was dat door sluwe Tasmanen aan elkaar was genaaid. De afgelopen maanden hebben onderzoekers het DNA van het bekdier bestudeerd om te kijken of het echt een raar mengsel was van bever, eend en slang. En het was waar.

    • Karel Knip