Verhagen moet zich bij de feiten houden

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) dreigt zich terug te trekken uit de VN-conferentie, volgend jaar, over racisme als daar pogingen worden ondernomen Israël van racisme te betichten, zoals tijdens dezelfde conferentie in 2001 gebeurde.

Het is volgens de minister onacceptabel dat Israël tot de orde wordt geroepen door landen die ”zelf nog een lange weg te gaan hebben als het om democratie en respect voor mensenrechten gaat”.

Laat de minister zich bij de feiten houden. Bij racisme gaat het om achterstelling van mensen op basis van hun etnische achtergrond. In Israël wordt 20 procent van de bevolking gediscrimineerd om het feit dat ze geen jood, maar Palestijn zijn. Liefst 80 procent van die oorspronkelijke bevolking is reeds uit dat gebied verjaagd sinds 1948.

De bewering van Verhagen dat de kritiek op schending van de mensenrechten vooral Israël ten deel zou vallen en niet aan die andere landen, is helemaal onjuist. Ik neem aan dat Verhagen toch wel op de hoogte is van de sancties tegen landen als Zimbabwe en Noord-Korea? Intussen legt Israël zonder enige consequentie alle VN-uitspraken naast zich neer.

    • Heleen Witte Haarlem