Uitgever NRC richt stichting op om positie te versterken

Rotterdam. NRC Handelsblad BV, uitgever van NRC Handelsblad en nrc.next, heeft gisteren een stichting opgericht die tot doel heeft het beschermen en behartigen van de journalistieke waarden van de krant. Deze stichting Lux et Libertas - naar het motto in het vignet van de krant - gaat een aandeel beheren in moederbedrijf PCM Uitgevers en een prioriteitsaandeel in de eigen titel. ”We hopen zo onze informatiepositie binnen het bedrijf te versterken”, zegt hoofdredacteur Birgit Donker. ”Aanwezigheid in de aandeelhoudersvergadering levert ons informatie op die we nu pas later krijgen.” Michèle de Waard, voorzitter van de redactieraad, zegt: ”Wij zijn blij met deze stichting, want daarmee kan NRC Handelsblad BV zich binnen PCM sterker profileren.” de Volkskrant en Trouw hebben al stichtingen opgericht die respectievelijk 7,2 en 2,5 procent van de aandelen van PCM Uitgevers bezitten. De grootste aandeelhouder is de Stichting Democratie en Media (voorheen Stichting Het Parool) met 90,3 procent. De drie stichtingen namen begin 2007 de aandelen PCM over van de Britse investeringsmaatschappij Apax. Stichting Lux et Libertas zal drie tot vijf bestuursleden tellen.