Turks kind van school na lang getreiter

Een Turks-Nederlands gezin heeft onlangs zijn kinderen van een ‘witte’ school in Amsterdam-Noord gehaald, omdat de school niets ondernam tegen langdurige discriminatie van die kinderen.

De besturen van stadsdeel Amsterdam-Noord en de gemeente Amsterdam nemen de zaak naar hun zeggen hoog op. Belgin en Sukru Genco, een onderneemster en een medisch specialist, wonen in het landelijke gedeelte van Amsterdam-Noord. Hun kinderen Benjamin (11) en Eda (8) zaten tot voor kort op basisschool De Weidevogel in Ransdorp, waarop bijna alleen autochtone kinderen zitten. Benjamin was daar volgens zijn moeder Belgin jaren lang het mikpunt van discriminerende opmerkingen. „Een discussie in de klas over de film Fitna was het breekpunt. We konden niet meer verder hier.”

De discriminerende opmerkingen begonnen in groep vijf en hielden aan in de groepen zes en zeven. „Vooral ‘kankerturk’ is populair, maar ook ‘Turkie, Turkie met je lange jurkie en je besneden augurkie”, vertelt Belgin Genco. Dat kinderen dit soort dingen roepen, snapt Genco wel: „Kinderen praten elkaar gauw na.” Genco neemt het de school kwalijk dat er niets tegen werd gedaan. „We hebben gesprekken gevoerd met leerkrachten en de directie, maar er gebeurde niets.”

De bom barstte toen in de klas van Benjamin werd gediscussieerd over Fitna, de anti-Koranfilm van Geert Wilders. Genco: „Benjamin had verteld dat zijn opa en oma gelovige moslims zijn. Sommige kinderen riepen dat moslims – en dus ook Benjamins opa en oma – het land uit moeten. Benjamin kwam overstuur thuis. Het beeld van zijn opa en oma met een koffertje kon hij niet uit zijn hoofd zetten.”

De ouders Genco concludeerden dat hun kind niet langer veilig was op De Weide Vogel en hebben hun kinderen twee weken geleden op een gemengde school in Noord gedaan. De Weidevogel wilde vanmorgen niet reageren. In een persverklaring laat de school weten de gang van zaken te betreuren: „Er zijn discriminerende opmerkingen gemaakt door kinderen en ouders, de aanpak hiervan in de klas was niet optimaal.”

Wethouder Ch. de Wild Propitius (onderwijs) van stadsdeel Noord zegt te zijn geschrokken: „Ik heb een onderzoek laten instellen. School hoort een veilige plek te zijn”. Raadslid J. Straub van de centrale stad (PvdA) zegt: „Dit gezin is een toonbeeld van integratie en dat maakt de gang van zaken nog ernstiger.”