Tieners inzetten voor alcoholcontrole ‘kan niet’

Jongeren inzetten als ‘loktiener’ ter controle van de alcoholverkoop van supermarkten is wettelijk niet mogelijk. „Het inzetten van kinderen op deze manier kan niet zomaar”, zei minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) gisteren in de Tweede Kamer. „Dat wordt wettelijk gezien als uitlokking.”

Kamerlid Lea Bouwmeester wilde controleteams van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) versterken met jongeren onder de zestien. Zij kreeg van andere partijen geen steun om de zogenaamde mystery guests te gebruiken ter bestrijding van illegale alcoholverkoop. D66 sprak van „lokkinderen”, de VVD noemde het „een doorgeslagen idee” en de ChristenUnie plaatste vraagtekens bij de toegevoegde waarde van het plan.

Wel kunnen supermarkten externe bureaus inhuren om te contoleren of het eigen personeel de regels naleeft. Rouvoet beloofde zich in te zetten om deze manier van controle bij supermarkten te stimuleren. Op dit moment is er een grote supermarktketen die deze aanpak overweegt, meldde Rouvoet.

Het CDA en de PvdA pleitten daarnaast voor het invoeren van blaastesten in gebieden waar veel jongeren uitgaan. Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) reageerde positief, maar waarschuwde dat blaastesten niet alleen binnen een bepaalde leeftijdscategorie kunnen worden afgenomen. Ook mogen mensen pas blazen wanneer zij iets strafbaars doen, zoals het openbaar vertonen van dronkenschap.

Over het ophogen van de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol van 16 naar 18 jaar was de Kamer verdeeld. Sommige gemeenten doen dit al uit eigen beweging en dat mag ook best gestimuleerd worden, vindt Ter Horst.