Televisie Voorkeur

In de natuurdocumentaire Mysteries Of The Moose volgen de camera's twee elandenfamilies die gevaren trotseren van zowel het wilde als het bewoonde Alaska. Jonge elanden moeten op hun hoede zijn voor roofdieren en mensen in hun dagelijkse strijd om te overleven. National Geographic, 18.00-19.00u. Foto National Geographic Newborn Moose Calf. Location is Anchorage, Alaska USA National Geographic

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de problemen bij ren- en drafbaan Duindigt in Wassenaar. Steeds minder mensen bezoeken de paardenraces, met als gevolg dat er minder op de paarden wordt gewed. De topjockeys kunnen in het buitenland veel meer geld verdienen. Duindigt zit in een neerwaartse spiraal. En daarom wordt een gedeelte van het landgoed verkocht aan projectontwikkelaars. Ned.1, 18.20-18.35u.

Gesprek met de minister-president. Premier Jan Peter Balkenende verdedigt het kabinetsbeleid. Ned.1, 18.35-18.45u.

Netwerk. Schimmels bedreigen de cavendish-banaan; een soort die 80 procent van alle bananen ter wereld uitmaakt, het vierde voedselgewas ter wereld. De banaan is voor 1 miljard mensen in Afrika en Latijns-Amerika het basisvoedsel. Maar de productie van de banaan staat onder grote druk, zo blijkt uit de reportage. Verder aandacht voor de première van het toneelstuk Regenen dat het hier doet, geschreven door Barry Hofstede. Hij diende als militair in Bosnië-Herzegovina. Hoofdrolspeelster Anke Dorpmanns is uitgezonden geweest naar Bosnië-Herzegovina en Irak. Beiden kampen met het posttraumatische stress-stoornis. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. De Belgische journalist Robin Ramaekers heeft in Birma undercover een reportage gemaakt over de verwoestingen van de cycloon Nagris en de gevolgen voor de bevolking. Hij geeft in de studio commentaar bij de beelden. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

Knevel & Van den Brink. Onder de gasten Jaap Jongbloed, presentator van het programma Vermist. Ned.1, 23.00-23.55u.

Fridaynight with Jonathan Ross. Gasten zijn de Britse acteur Ray Winstone, en alle negen leden van The Osmonds. Neil Diamond treedt op. BBC 1, 2335-0.35u.

informatief

De toekomst is nu: Religie. Op zoek naar de toekomst van het geloof. Wordt Nederland onderdeel van Eurabia of gaat de hele wereld relishoppen? Over de kans op ontmaskering van God en de vormen die religie in de toekomst kan aannemen. Ned.2, 19.25-19.55u.

Crime time. Misdaadprogramma met crimereporter John van den Heuvel. Met o.a. aandacht voor de zestienjarige Kelly die door haar loverboy Earl L. eerst tot prostitutie werd gedwongen en daarna als drugkoerierster werd ingezet. Nu zit ze een straf uit van ruim negen jaar in Spanje. Een confrontatie met de loverboy. Verder een reportage over de arrestatie van een bende ladingdieven, die vrachtwagenbestuurders bedreigden en complete ladingen stalen en een verslag over de Duitse ‘kebab-killer’. Ned.1, 20.30-21.30u.

De leugen regeert. Journalistiek discussieprogramma. Burgemeester Han van Leeuwen van Beverwijk en eindredacteur van Zembla Kees Driehuis gaan met elkaar in debat over de onrust die is ontstaan na de uitzending afgelopen zondag door Zembla van de reportage Het Gif van Corus. Onlangs beschuldigde De Telegraaf Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar van ‘vuil spel’. De krant baseert het artikel op een uitspraak van scheidsrechter Jaap Uilenberg tijdens een besloten bijeenkomst van arbiters. Oud-scheidsrechter Hans Reijgwart ontkent dat Uilenberg dit heeft gezegd. Chef Sport van De Telegraaf , Jaap de Groot houdt vol en beweert over uitstekende bronnen te beschikken. In de Mediaraad: Willem Schoonen, hoofdredacteur van Trouw en parlementair verslaggever van RTL Nieuws, Frits Wester. Ned.2, 21.20-22.00u.

Metropolis: Buitenstaanders. De correspondenten volgden een buitenstaander, zoals de Let Jean, één van de weinige homo’s in de hoofdstad Riga die er openlijk voor uit durft te komen en de laatste Jood in Kabul, Afghanistan. In Nicaragua zijn alcoholisten de echte outcasts, de correspondent aldaar ging met alcoholist ‘Jezus van Nazareth’ terug naar zijn moeder om te vragen waar het mis is gegaan. Verder o.m. een dorp in Kenia waar meisjes wonen die zich niet wilden laten besnijden. Ned.3, 23.55-0.25u.

film

Cinema.nl: Cannes 2008. Verslag van het 61ste filmfestival in Cannes. Bor Beekman, filmcriticus bij De Volkskrant bespreekt de film Che van Steven Soderbergh, een tweedelige film over het leven van Che Guevara. Verder aandacht voor twee documentaires: Madonna maakte een film over aids kinderen en er draait in Cannes een onthullend portret van Roman Polanski. Ned.2, 23.50-0.15u.

amusement

Comedy Casino special: Kommil Foo - Spaak. De voorstelling Spaak van het cabaretduo Kommil Foo (Raf en Mich Walschaerts) won in 2005 de Poelifinario-prijs voor de meest indrukwekkende cabaret-voorstelling van het seizoen. Canvas, 20.40-21.30u.

Muziek

Later ... with Jools Holland. Muziek en gesprekjes met onder anderen Paul Weller die bekend werd met de bands The Jam en The Style Council, alvorens hij vanaf begin jaren negentig een solocarrière opbouwde, Martha Wainwright die vertelt over haar nieuwe muziekalbum en haar onlangs gesloten huwelijk en White Lies. BBC 2, 0.35-1.35u.

sport

RTL Voetbal: jong Oranje-jong Zwitserland. Rechtstreeks verslag van de kwalificatiewedstrijd voor het Europees voetbalkampioenschap onder de 21 jaar tussen jong Oranje en jong Zwitserland.