Studie vakbond: afkopen pensioen pakt nadelig uit

De afkoop (het eenzijdig beëindigen) van kleine pensioenen tot 400 euro kan Nederlanders vanaf hun 65ste jaar 1.500 tot 2.000 euro per jaar gaan kosten. Pensioenfondsen dreigen hun plannen door te zetten om kleine pensioenen af te kopen, zo vreest FNV Bondgenoten.

Het gaat om ongeveer 5 miljoen ‘slapende’ pensioenen in Nederland, volgens FNV Bondgenoten. Door versoepelde regelgeving is het sinds vorig jaar mogelijk om kleine pensioenen van onder de 400 euro af te kopen, zonder toestemming van degene die recht heeft op de uitkering. Bij het afkopen betaalt het pensioenfonds eenmalig een bedrag aan de pensioengerechtigde. Daarna komt het pensioen te vervallen.

Dat is aantrekkelijk voor pensioenfondsen omdat de slapende pensioenen relatief kostbaar zijn, door onder andere administratiekosten. Iedere vijf jaar moet er een brief uit naar alle pensioenhouders, dat kost tijd en geld.

De kleine pensioenen moeten volgens de bond niet worden afgekocht zoals enkele fondsen van plan zijn, maar juist worden overgezet naar de fondsen waar de betrokken werknemer nu zijn pensioen opbouwt. „Pensioen is niet voor niets inkomen voor na de pensionering”, aldus de vakbond.

Vaak hebben Nederlanders meerdere van die kleine pensioenen, door tijdelijke baantjes in de horeca, detailhandel of schoonmaak. Het zijn dan ook vooral pensioenfondsen in deze branches die grootschalige campagnes voor de afkoop overwegen, stelt Willem Noordman, bestuurder van FNV Bondgenoten. Pensioenfondsen moeten echter juist het overdragen van pensioenen gemakkelijker maken en werknemers beter informeren, vindt de bond.

Verder hebben relatief veel jongere werknemers slapende pensioenen, omdat ze aan het begin van hun carrière regelmatig van baan wisselen. De totale inkomsten van die kleine pensioenen kunnen tot 2.000 euro per jaar oplopen, maar daar zijn werknemers zich vaak niet van bewust. „Eigenlijk eet je je pensioen op”, zegt Noordman. „Bovendien moeten werknemers nu in één keer belasting over het bedrag betalen.”

Daarnaast is afkoop volgens de vakbond vooral nadelig voor hen die bewust het pensioen bij een vorig fonds achterlaten wegens de hogere inflatiecorrectie dan bij het huidige fonds.