Strijdige belangen Berlusconi

Premier en zakenman Silvio Berlusconi is kort na zijn aantreden alweer in een belangenconflict verwikkeld. Woensdag beloofde hij de harde hand van de staat tegen wie de wet overtreedt. Gisteren bleek hij aan een decreet te werken om zijn bedrijf Mediaset te bevoordelen.

Het gaat om Rete4, een van zijn drie commerciële televisiezenders. Al sinds 1999 bezet deze zender illegaal een frequentie die was toegewezen aan de zender Europa 7. Het Europese Hof veroordeelde Italië hiervoor in januari en stelde dat het Italiaanse systeem van tv-frequentie-toewijzing niet voldoet aan de Europese regels. Italië moet deze misstand nu snel aanpakken, anders riskeert het land Europese boetes die kunnen oplopen tot 400.000 euro per dag.

Berlusconi wil Rete4 tot 2012 respijt geven. Dan stapt Italië over van analoge naar digitale televisie. Hij past aldus opnieuw een vertragingsstrategie toe. De oppositie is woedend, omdat Berlusconi dit ook nog eens via een decreet wil doen, waardoor het parlement wordt gepasseerd.

„Berlusconi is zijn slechte gewoontes nog niet verloren”, aldus Antonio di Pietro, ex-officier van justitie en leider van de partij Italië van de waarden. Ook regeringspartij Lega Nord heeft twijfels over de gang van zaken.

Woensdag wist de Lega Nord te voorkomen dat een andere, op Berlusconi toegeschreven maatregel, werd opgenomen in het pakket van veiligheidsmaatregelen. Dit zou Berlusconi hebben verlost van een juridische procedure die tegen hem loopt wegens omkoping van een getuige.