Stop je geld waar je mond zit

Het was een latertje dinsdag voor Willem Vermeend, want hij zat in het nachtelijke radioprogramma Casa Luna. De voormalige PvdA-bewindsman mocht zijn zegje doen over de weer eens opgelaaide discussie over topinkomens in het bedrijfsleven.

Bekend terrein voor de man die zich ooit als minister van Sociale Zaken (2000-2002) ook al eens over dit dossier opwond. Vermeend vond het recente geklaag van topmannen als Van der Veer (Shell) en Scheepbouwer (KPN) onzinnig. Zeker toen de heren, in reactie op de jaarlijkse salarisparade van de Volkskrant, waren gaan dreigen met het verplaatsen van hun hoofdkwartieren naar het buitenland als het – in hun ogen – gezever over hun miljoenengages nog langer doorgaat.

Gelukkig, zo vertelde Vermeend, voelde hij een kentering binnen het bedrijfsleven – het wereldje dat hij zo goed kent sinds hij na zijn vertrek uit Den Haag enthousiast het commissarissencircuit indook. Daar proefde hij een toenemend animo om paal en perk te stellen aan de exuberante salarisstijgingen van de verwende topmanagers. Hear, hear, riep Vermeend voor de radio. Als minister vond hij het al lastig om pleidooien voor loonmatiging te steunen als de top onevenredig hard in inkomen omhoogging.

Een vreemde opstelling van Vermeend, zeker voor wie kijkt naar de inkomensontwikkeling bij de twee beursgenoteerde bedrijven waar hij zelf op toeziet: uitzendconcern Randstad en technisch installatiebedrijf Imtech.

Imtech-topman René van der Bruggen streek vorig jaar met 1,1 miljoen euro 12 procent meer op dan in 2006. Op de gemiddelde inkomensstijging van 23 procent die de Volkskrant voor topbestuurders had berekend valt dat mee. Maar in het licht van stakingen die eind februari bij Imtech uitbraken voor een betere cao, blijft het fors. De directie blokkeerde aanvankelijk een looneis van 3,5 procent voor de werkvloer.

Bij Randstad stemde Vermeend indirect in met de extravagante vertrekpremie voor de bestuursvoorzitter van concurrent Vedior, door Randstad ingelijfd. Tex Gunning kreeg twee jaarsalarissen mee (1,6 miljoen) terwijl hij er nog maar een paar maanden werkte. De topman van Randstad zelf, Ben Noteboom, verdiende in 2007 bijna 50 procent meer dan het jaar ervoor (2,7 miljoen). Terwijl de beurswaarde van het bedrijf met hetzelfde percentage daalde. Voor het contingent uitzendkrachten van Randstad zat er vorig jaar niet meer in dan de cao-conforme loonsverhoging van 3,25 procent.

Als Vermeend daadwerkelijk wil uitvoeren wat hij met de mond belijdt, dan moet hij nog bergen verzetten. De kloof tussen top en werkvloer bij ‘zijn’ bedrijven gaapt behoorlijk.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen