Sparks fileert clichés uit liefdesliedjes

cd pop

Sparks: Exotic Creatures Of The Deep ****

Weinig popgroepen maken zo veel werk van hun optredens als Sparks, die bij hun voorlaatste album Hello Young Lovers een complete musical met flitsende scènewisselingen in Paradiso opvoerden. De groep van de gebroeders Ron en Russell Mael blinkt al vijfendertig jaar uit in virtuoze variaties op de rock- en Broadwaytraditie. Sinds Lil’ Beethoven uit 2002 maken ze een creatieve opleving door die wordt voortgezet op Exotic Creatures Of The Deep. Knap gearrangeerde kitschmuziek en scherpe humor blijven hun sterkste punt, met nummers als I can’t believe that you fall for all the crap in this song waarin de gebruikelijke clichés uit liefdesliedjes worden gefileerd en afgeserveerd.

Russell Mael bezit een van de meest indringende falsetstemmen in de popmuziek, een stijl die nu weer school maakt, maar die niemand hem verbetert. Ron Mael heeft zijn Hitlersnorretje verwisseld voor een intellectueel ogend potloodstreepje en doet het voorkomen alsof de aap op de hoes zijn inventieve, klassiek geschoolde toetsenpartijen heeft gespeeld. Sparks levert een boeiend album met verrassende invalshoeken, zoals een vurig pleidooi aan hun oude fanclubvoorzitter Morrissey om eens wat luchtiger te doen.

    • Jan Vollaard