Sopranos

Na zes seizoenen, 86 uur en zeven levensjaren komt Tony Soprano aan zijn einde. Hij wordt neergeschoten terwijl hij in een restaurant zit. In de woorden van Dirk Limburg (CS, 16 mei): „Aan het einde van de serie stopt het geluid plotseling en gaat het beeld een minuut lang op zwart, voor de aftiteling begint. Dat betekent dat Tony dood is en hij de schutter niet zag aankomen.” Het is een onconventionele, maar cinematografisch prachtige beëindiging.

In de VARA-uitzending van 17 mei nu is die minuut ‘zwart’ weggeknipt. De aftiteling volgde meteen op het op zwart gaan van het beeld. Is een VARA-kluns eigener beweging gaan knippen? Of moest het van de net-manager of zo iemand, bang voor het wegzappen van kijkers voordat het reclame-blok is bereikt? Gelukkig hebben we het artikel van Limburg en weten we dat David Chase zich tot in het allerlaatste beeld/niet-beeld een meester heeft getoond.