Selectie Theater & Dans

De eenzame weg

De Theatercompagnie speelt De eenzame weg van Arthur Schitzler. Hoewel geschreven in 1904 gaat het op treffende wijze over de babyboomgeneratie. Schnitzler toont een oude vriendengroep van kunstenaars, die ermee worstelt dat ze niet hebben geïnvesteerd in de duurzame liefde. Eenzaam is hun einde. Regisseur Theu Boermans plaatst zijn spelers op een zwarte skatebaan die dwars door de zaal golft. Bob Dylan, bard der babyboomers, begeleid hun machteloze handelen. T/m 7 juni Compagnietheater Amsterdam. Inl 020-5205320, www.theatercompagnie.nl

Long Day’s Journey into Night

Het Nationale Toneel speelt het familiedrama Long Day’s Journey Into Night van Eugene O’Neill. Regisseur Maaike van Langen bouwt de spanning in een sobere, melancholisch blauwe woonkamer zorgvuldig op. Hoe meer de familieleden elkaar aandoen, des te meer sympathie het publiek voor hen krijgt. Vooral Ariane Schluter als de moeder intrigeert: een lieflijk kostschoolmeisje en een bitch, een op morfine trippende slaapwandelaarster en een helderziende. T/m 7 juni Nationaal Toneel Gebouw, Den Haag. Inl 070-3181444 en www.nationaletoneel.nl.

Troilus en Cressida

De Griekse soldaten hangen verveeld voor de poorten van Troje. Tussen de Trojaanse Cressida en haar stadgenoot Troilus bloeit een geheime liefde op, die wreed wordt verstoord door de oorlog. Troilus en Cressida is een van Shakespeares grimmigste stukken. Het Noord Nederlands Toneel in de regie van Floris van Delft maakt er een voorstelling van over verraad in liefde en strijd, over een jongensoorlog en over wreedheid. 31 Mei De Veste, Delft. Inl 015-2121312 en www.theaterdeveste.nl.

Maria Goos

Het tweeluik Nu even niet / Nu even wel (2001/2003) van Maria Goos is op tournee. In Nu even niet – een voorstudie van Cloaca – zijn we aanwezig bij een maandelijkse eetclub van vier oude studievrienden. Nu even wel is het vervolg en de vrouwelijke evenknie: een weduwe, haar zuster en vriendin komen bijeen om de minnares van de overleden echtgenoot te ontmoeten. Goos blinkt wederom uit in briljante, geestige, hedendaagse, levensechte dialogen. Tournee t/m 7 juni. Inl 020-6277555 of www.viarudolphi.nl

Angels in America

Toneelgroep Amsterdam speelt het vijf uur durende, aangrijpende stuk Angels in America , waarin schrijver Tony Kushner de aidsepidemie in de Reagan-jaren verbindt met apocalyptische fantasieën over het uiteenvallen van de westerse maatschappij. Daarbij is het een wijs drama over eenzame mensen die zich aan elkaar vastklampen. Tournee t/m 31 mei. Inl 020- 5318484 of www.toneelgroepamsterdam.nl.

Inside Out

Mug Met De Gouden Tand speelt de relatiekomedie Inside Out, over het lesbische stel Hedwig en Titia, dat in crisis geraakt doordat Hedwig maandenlang in bed blijft liggen met een Ayaan Hirsi Ali obsessie. Hoe wispelturig en verraderlijk is de gunst van het volk. Joan Nederlof en Lineke Rijxman spelen op onvergetelijke wijze het kibbelende stel. Tournee t/m 7 juni. Inl www.mugmetdegoudentand.nl

Ashton Brothers

Vier muzikale clowns van de Ashton Brothers gebruiken in Charlatans variété als aanleiding voor absurdistische slapstickacts, met veel rolstoelen. Tournee t/m 21 juni. Inl 0900-9203 of www.ashtonbrothers.nl.