Selectie Muziek

Rotterdamse Operadagen

De Rotterdamse Operadagen, die dit weekeinde beginnen met de nieuwe eigen productie van Orpheus in de onderwereld, en voortduren tot en met 1 juni, bieden tal van grotere, kleinere en zeer gevarieerde evenementen. Zo is er The Man at The Piano, . muziek, film en theater over leven en werk van de jazzpianist Bud Powell. Operastudio Vlaanderen komt in de Rotterdamse Schouwburg met de double bill Trouble in Tahiti van Leonard Bernstein en The Roughcastsong van Frank Nuyts. De Materie van Louis Andriessen wordt ook in het Holland Festival in Amsterdam uitgevoerd, maar krijgt donderdag door het Asko en Schönberg Ensemble een eerste uitvoering in de Grote Zaal van De Doelen. Ook van belang: de Nederlandse première van Het theater van Séraphin van Wolfgang Rihm door het DoelenEnsemble en het Vocaal Lab o.l.v. Arie van Beek. Het volledige programma staat op www.operarotterdam.nl

Van Zweden en Spanjaard

Gastdirigent Jaap van Zweden dirigeert het Limburgs Symfonie Orkest en chef-dirigent Ed Spanjaard is daarbij voor de pauze de solist in het Pianoconcert nr 23 KV 488. Na de pauze dirigeert Van Zweden de Vijfde symfonie van Mahler. 30 mei 20u Theater Heerlen res 045 5716607; 31 mei 20u15 Theater aan het Vrijthof Maastricht res 043 3505555

Richard Goode

De Amerikaanse pianist Richard Good geeft in de serie Meesterpianisten een recital met vijf stukken van J.S. Bach, negen stukken van Chopin, de Mondscheinsonate van Beethoven en twee etudes van Debussy. 25 mei 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

John Adams

De opera A Flowering Tree (2006) van de Amerikaanse componist John Adams krijgt zijn eerste Nederlandse uitvoering in de ZaterdagMatinee. De opera op een libretto van regisseur Peter Sellars werd gemaakt bij de 250ste geboortedag van Mozart, verplaatst het beproevingsthema van Die Zauberflöte naar India. Adams dirigeert zelf het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, de sopraan Jessica Rivera, de tenor Russel Thomas en de bas Eric Owens. 24 mei 14u Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345. Live op Radio 4, herh. 27 mei 20u.

Dag in de Branding

Muziek van meer dan 45 componisten klinkt op het eendaagse festival Dag in de Branding in Den Haag. Zoals gebruikelijk is het een lange dag, van 15u tot 03u, tevens een tocht langs verschillende podia en eindigend in Paard van Troje. Bijzonder is het elektro-akoestische programma Yeah, yeah, yeah van het Belgische ensemble Champ d’ Action en de Slagwerkgroep Den Haag. Inl. en res www.dagindebranding.nl

The Hague Jazz

Het muziekfestival The Hague Jazz, in het voormalige Congresgebouw opgezet door lokale ondernemers om de Haagse jazzglorie na het vertrek van North Sea Jazz in ere te herstellen, doet een steeds serieuzere gooi naar diepte en inhoud. Het behoudende in het tweedaagse programma op tien podia is er na twee edities af. Naast oude jazzlegendes, jazz-zang, fusion, bigbands en wereldmuziek, zijn er veel debutanten. Opvallende acts dit weekend zijn Tony Hadley (ex-Spandau Ballet) met het Millennium Jazz Orchestra, Miriam Makeba, Level 42 feat. Billy Cobham, Stanley Clarke, Randy Brecker Electric Band, Vanguard Jazz Orchestra, Barbara Hendricks en het McCoy Tyner Trio met Joe Lovano. 23, 24 mei World Forum Den Haag www.theHaguejazz.com