Selectie Kinderen

Hilversum

In Museum Hilversum is een expositie die gaat over mensen die elke dag moeten reizen naar hun werk. Met de fiets, auto, bus, trein en soms zelfs met een vliegtuig gaan ze iedere keer op en neer. Voor al die reizigers wordt in Nederland veel gebouwd: wegen, parkeerplaatsen, stations en bruggen. Allemaal bruggen met verschillende functies, vormen en materialen. Op zondag 25 mei kunnen kinderen tussen de 6 t/m 12 jaar een brug ontwerpen in het museum. De workshop begint om 14u Museum Hilversum, Kerkbrink 6 en reserveren kan op 035 6292826 of museumhilversum@hilversum.nl. De kosten zijn €7,50 incl limonade. Inl www.museumhilversum.nl

Enschede

Een team van archeologische deskundigen staat zaterdag 24 mei in museum Twentse Welle klaar om te zien hoe oud scherven, potjes, vuistbijlen of andere gevonden objecten zijn. Speciaal voor kinderen is er een grabbelton met archeologische voorwerpen uit een ver verleden. Door een onderzoekje kunnen ze erachter komen wat het voorwerp is geweest. Determineerdag 24 mei van 13-16u in in Museum Twentse Welle, M.H. Tromplaan 19, Enschede. Inl www.twentsewelle.nl

Amsterdam

Wel eens per ongeluk een slok zeewater genomen? Dat smaakt zout! Maar waarom? Zondag 25 mei is er weer een Wakker Worden Kinderlezing bij Science Center Nemo en dan gaat geoloog prof. Jan Sevink van de Universiteit van Amsterdam samen met kinderen (tussen de 8 en 12 jaar) op zoek naar het antwoord op de vraag 'Waarom is de zee zout?' Kinderen ontdekken hoe ze, als ze op het strand zijn, eenvoudig kunnen testen hoeveel zout er in de zee zit. Bovendien vinden ze uit wat zout eigenlijk is en waarom de ene zee zouter is dan de andere. Met een proefopstelling van de aarde en de zee bootst Sevink tevens de waterkringloop na. Deelname is € 2,50 of gratis met een NEMO-entreekaartje. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.kinderlezingen.nl.

Dussen

De zussen Ineke & Janine slapen in het grote kasteel samen op een kamer. De ene zus droomt van een prins op een wit paard, de ander heeft heel veel fantasie. Ze ontdekken in een geleend boek een geheime brief, die natuurlijk niet aan de zussen geschreven is! Wat is waarheid, wat is geheim? En is alles wat je leest waar, of is het verzonnen? Bij mooi weer wordt de voorstelling Bos vol Geheimen van Jeugdtheater van Niks & van Alles buiten gespeeld bij kasteel Dussen, Binnen 1 in Dussen op zondag 25 mei. Leeftijd: 5 t/m 12. Duur: 60 minuten. Inl en res www.kasteel-dussen.nl of 06-22150247.

Medemblik

Stoomlocomotieven, stoomschepen, historische dieseltreinen, een klassieke veerboot en oude auto's, stoomwalsen, stoomwerktuigen en een kermistrekker zijn over rails, op diepladers en over het IJsselmeer onderweg naar Medemblik. Stokers, machinisten en kapiteins stoken de kolenvuren hoog op voor het festival Medemblik onder Stoom op 24 en 25 mei bij het pas gerestaureerde station. Het uit 1887 stammende gebouw is met zijn geheel gerestaureerde tweede en derde klasse wachtkamers ligt direct aan het IJsselmeer. Vanuit Enkhuizen kunnen bezoekers met de oude veerboot naar Medemblik varen en per stoomtram en oude dieseltrein ieder uur van en naar Hoorn reizen. Direct voor het station vertrekken stoomsleepboten voor korte rondvaarten over het IJsselmeer. Toegang incl een gratis retour per stoomtram en/of dieseltrein Medemblik-Twisk v.v. € 6, kinderen (4-12) € 4. Inl www.museumstoomtram.nl.