Selectie Film

Paul dans sa vie

In het uiterste puntje van Normandië drijft boer Paul Bedel zijn landbouwbedrijf op wel heel ouderwetse wijze. Hij knielt voor de uiers van zijn koeien en hij hanteert nog de riek op het veld. En die paar stokoude landbouwmachines die hij gebruikt, zijn altijd en eeuwig stuk. Filmer Rémi Mauger keek mee in het laatste seizoen dat Paul Bedel nog boer was. Het levert een roerend portret op van de boer en zijn vermoeide zusters. Soms is het allemaal wel iets te schilderachtig. Regie: Rémi Mauger. In: 7 bioscopen.

Luis Buñuel

Het Filmmuseum heeft een programma samengesteld rond de Spaanse regisseur Luis Buñuel (1900-1983). Vooral de vertoning van diens Mexicaanse films is een groot geschenk. Dit deel van Buñuels oeuvre is minder bekend dan zijn latere Franse werk, maar zeker zo goed, zo niet beter. Buñuel was naar Mexico uitgeweken omdat hij in het Spanje van Franco geen ruimte kreeg om zijn messcherpe, radicale en surrealistische ideeën te verfilmen. In het commerciële Mexicaanse filmsysteem kon dat wel. T/m 22 juni Filmmuseum, Amsterdam. Inl www.filmmuseum.nl

La graine et le mulet

Een weergaloze film over een familie van Noord-Afrikaanse komaf in Marseille, die niet over het geloof gaat. Als het woord God al valt, dan alleen in de bijna profane uitdrukking inch’allah – god geve ’t. Twee zaken zorgen ervoor dat La graine et le mulet een van de mooiste films van de afgelopen jaren is: de stilering in de regie en het spel van de acteurs. Regie: Abdellatif Kechiche. In 6 bioscopen.

Hiphop Essentials

Vrijdag 23 mei begint Hiphop Essentials, een vier weken durend festival over wereldwijde hiphopcultuur. In de Lichthal zijn t/m 22 juni graffiti-, foto-, en filmexposities te zien. Elke zondag vertoont het Tropenmuseum een film over hiphop en is er een breakdancedemo en dansles. Op 6 juni i er een concert van 19-24u, met optredens van o.a. eMC, Guilty Simpson en Pan Africans. Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2, 1092 CK Amsterdam. Inl 020-568 8200 & tropenmuseum@kit.nl

Horton

De olifant Horton, naar het boek Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!, hoort een stem als er een spikkel langs zijn oor vliegt. Hij rent het achterna en krijgt contact met Who-ville, het stadje dat gevestigd is op de spikkel ter grootte van een stofje, dat denkt dat ze het centrum van het universum zijn. De schurk in Horton is een vrouwelijke kangaroe die koste wat kost haar kind wil beschermen tegen wat zij ziet als gevaarlijke vreemdelingen. De animatie van de Fox-studio is zeer goed, vooral de weergave van het vreemde Escher-achtige stadje Who-ville. Regie: Jimmy Hayward en Steve Martino. In: 74 bioscopen (Nv) en Filmtheater Oudenbosch (Ov).

Shine a Light

Regisseur en muziekliefhebber Martin Scorsese maakte een film over de Rolling Stones. Hij doorspekte een sublieme registratie van een Stonesconcert in het Beacon Theatre in New York (2006) met interviews met de bandleden. Shine A Light toont de Rolling Stones op hun best: een pompende bluesband met een prettig ordinair randje. Regie: Martin Scorsese. In 3 bioscopen.

Dunya & Desi

De Marokkaanse Dunya zit inmiddels in de collegebanken en de hoogblonde Desie zit op de voorbank van een te krap lesautootje te foezelen met haar rij-instructeur. Een feel good movie voor moeders en dochters. In 76 bioscopen.