Selectie Buitenland

Parijs

La collection de Pont de Tilburg à Paris t/m 8 juni in het Institut Néerlandais www.institutneerlandais.com; Juste la fin du monde, een stuk van Jean-Luc Lagarce t/m 1 jul in de Comédie-Française www.comedie-française.fr

Würzburg, Bielefeld e.a.

Africa Festival, met percussions, films, een fototentoonstelling en een Tuareg-nomadenkamp, t/m 25 mei op de Mainwiesen in Würzburg: www.africafestival.org; Masala-Welt-Beat-Festival, concerten met tango-vituoos Juan José Mosalini, t/m 1 juni in Hannover: www.masala-festival.de; Digitale Engel, installaties en pop-collages van de Brit Richard Hamilton, van 25 mei t/m 10 aug in de Kunsthalle, Bielefeld: www.kunsthalle-bielefeld.de

Brussel

Vijftig schilderijen uit de enorme collectie van de Britse Queen zijn deze zomer in Brussel te gast. Het betreft vooral topwerken van Vlaamse meesters uit de 15de tot de 17de eeuw. Na hun aankoop zijn ze nooit meer op het continent geweest. Enkele hoogtepunten zijn ‘De kindermoord te Bethlehem’ van Pieter Bruegel de Oude uit 1567, landschappen en een portret van Van Dijck door Rubens, en voorts heerlijke doeken van Memling, Metsys en Teniers. The British Royal Collection. Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Regentschapsstraat 3, Brussel, t/m 21 sept di t/m zo 10-17u. Inl 0032 250 83211 en www.fine-arts-museum.be

Brussel

Achter de schermen van de Tuinen van Expo 58, t/m 19 sept., Civa, Brussel 0032 26422450, www.civa.be

Antwerpen

Jan Cox: Profiel van een kunstenaarschap, t/m 15 juni, KMSKA, Antwerpen 0032 32387809, www.kmska.be

Oostende

Georges Vantongerloo, t/m 31 aug., Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, Oostende 0032 59508118, www.pmmk.be

Chichester

Het in de Britse theaterwereld hoog aangeschreven Chichester Theater Festival opende dit jaar met Funny Girl. Comédienne Fanny Brice, gespeeld door Samantha Spiro, wil de wereld laten zien dat ze Broadway kan overwinnen in een klassiek ‘Amerikaanse droom’ verhaal. Dit is ironisch, gezien het theaterfestival succes van vorig jaar, Macbeth, dit jaar zelf Broadway veroverd heeft. In the Cherry Orchard van Chekhov, een ‘komedie van verdriet en verlies’, keert Madame Ranevskaya, gespeeld door Diana Rigg, terug naar het landgoed waar haar zoon overleed. De kersenbomen staan in bloesem, maar de villa is verwaarloosd en de boomgaard moet verkocht worden. T/m 11 okt, Chichester Theatre Festival 08, 00441243 781312 & www.cft.org.uk

Cambridge

Net zoals de kubisten geïnspireerd waren door Einsteins relativiteitstheorie, experimenteren kunstenaars zoals Picasso en Duchamp met geometrie. Zo onderzochten ook Turner prijswinnaars Keith Tyson en Richard Deacon het mysterieuze geometrische concept ‘plaats’. Op de expositie in de Kettle’s Yard ligt de nadruk op de link tussen kunst en wetenschap en hoe geometrie ontwerpers, architecten, chirurgen en astronomen inspireert. Er zijn virusstructuur modellen van natuurkundige Sir Aaron Klug en Sir Roger Penrose verkende het universum. Klug heeft subatomische modellen die leerzaam zijn. T/m 1 juni, Beyond Measure: Conversations across Art and Science, Kettles Yard, Castle Street, Cambridge, 00441223 352124 & www.kettlesyard.co.uk

Southampton

T/m 22 juni, Ancient Landscapes - Pastoral Visions: Samuel Palmer to the Ruralists, Southampton City Art Gallery, Southampton, 004423 8083 2277 & www.southampton.gov.uk/art