Rotterdam breidelt eigen Ombudsman

Het gemeentebestuur van Rotterdam wil de eigen Ombudsman, Migiel van Kinderen, aan banden leggen. Burgemeester Ivo Opstelten (VVD) heeft de raad vandaag per brief „een begrenzing” voorgesteld van Van Kinderens werkzaamheden bij het integriteitsbeleid.

Aanleiding is het kritische jaarverslag over 2007, waarin Van Kinderen concludeert dat de stad stelselmatig rechten en vrijheden van haar burgers beknot. Het college verzuimt bovendien tegenkrachten te organiseren. Het veiligheidsbeleid ontbeert volgens hem een „juridisch doortimmerde legitimatie”.

Opstelten, als korpsbeheerder verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid, meent dat Van Kinderen „een ongenuanceerd beeld” schetst. Hij adviseert de raad diens suggesties niet over te nemen. Donderdag wordt het verslag in de veiligheidscommissie besproken.

Van Kinderen schreef afgelopen najaar al een kritisch rapport over de Rotterdamse interventieteams, die zich met hun huisbezoeken – ruim 25.000 per jaar, bedoeld om misstanden op te sporen – schuldig zouden maken aan „systematische schending” van het huisrecht. „Praktijken die zich na de Tweede Wereldoorlog niet meer zouden mogen voordoen.”

De grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam, die veertien zetels heeft, drong toen al aan op zijn ontslag.

Vraaggesprek: pagina 3

    • Mark Hoogstad