Regering Pakistan sluit vredesakkoord met extremisten

Peshawar. De Pakistaanse regering heeft een vredesovereenkomst gesloten met militanten in de Swat-vallei, waar sinds vorig jaar hevig gevochten wordt tussen het leger en volgelingen van de fundamentalistische geestelijke Mullah Fazlullah. De Swat-vallei is een van de plaatsen in het noordwesten van Pakistan waarvan de regering vermoedt dat terroristen, onder wie de leiding van Al-Qaeda, zich er schuilhouden. Volgens het akkoord erkennen de militanten de autoriteit van de regering in de Swat-vallei, maken zij een einde aan de zelfmoordaanslagen, leveren zij buitenlandse extremisten uit en staan zij onderwijs voor meisjes toe. In ruil zal de regering een gevangenen vrijlaten en gedeeltelijk toegeven aan Fazlullahs eis dat de shari`a, het islamitisch recht, wordt ingevoerd in de vallei. Het leger zal zich terugtrekken. In 2006 sloot president Musharraf een vredesakkoord met stamleiders in Zuid-Waziristan, dat al snel mislukte: de regio werd de belangrijkste uitvalbasis van Talibaan voor aanvallen in Afghanistan.