Punkster in mantelpak

Foto Associated Press Eine Frau geht am Mittwoch, 10. Mai 2006 durch die Goethestrasse in Frankfurt am Main, vorbei an Geschaeften mit hochpreisigem Warenangebot. Auf der Tagesordnung des Bundeskabinetts stand am Mittwoch, 10.Mai 2006, die umstrittene Reichensteuer. Der Zuschlag von drei Prozentpunkten auf die Einkommensteuer fuer Topverdiener ist Teil des Steueraenderungsgesetzes 2007, das Finanzminister Peer Steinbrueck (SPD) erarbeitet hat. (AP Photo/Michael Probst) A woman walks along Goethe street in Frankfurt, central Germany, Wednesday, May 10, 2006. (AP Photo/Michael Probst) welvaart luxe Associated Press

Ellen Wenkelbach: Het moet wel beschaafd blijven. Podium, 153 blz. € 16,–

‘Ellen Wenkelbach is dood. Leve Ellen Wenkelbach!’ De naam van de schrijfster in wier nalatenschap het manuscript van Het moet wel beschaafd blijven is gevonden, zoals de achterflap van het boek meldt, blijkt een pseudoniem. En dat wordt meteen in een begeleidende brief onthuld door de echte schrijver. Het gebeten, doordenderende, en op de een of andere manier toch melancholieke proza dat Donald Niedekker beving toen hij deze korte roman schreef, vroeg om een ‘eigen, zij het postuum schrijversbestaan’, licht hij toe.

Dat klinkt koket, maar na het lezen van Het moet wel beschaafd blijven is het zo vreemd nog niet. De suggestie van een kort, maar heftig schrijversbestaan past namelijk helemaal bij deze roman. Geschreven in afgemeten oneliners kom je als lezer terecht in de snauwerige, oppervlakkige en oversekste gedachtenstroom van ik-persoon Carla Hoogervorst. Tussen de regels door blijkt de binnenwereld van deze telg uit de niks-generatie echter vooral vol tragiek te zitten – tragiek waaraan uit alle macht niet wordt toegegeven. Live fast, die young, maar dan zonder de glorie van een kort, maar tot op de bodem geconsumeerd bestaan. De mythe van Ellen Wenkelbach raakt verklonken met de radicale vorm waarin deze roman geschreven is.

Carla, ooit een woedend punkmeisje dat met paperclips haar kleren bij elkaar hield, werkt op Schiphol in een vage, ondersteunende managementfunctie. Scherpgebekt geworden in plaats van rebellerend, schopt ze niet meer tegen het establishment, eerder in het wilde weg om zich heen. Bijtend zegt ze over Marokkaanse jongens in de tram: ‘Zitten zich natuurlijk in het geniep af te rukken bij Submission.’ Ze verdient inmiddels meer dan genoeg, tenminste dat mag je aannemen als iemand terloops strings van 55 euro koopt, om van Louis Vuitton-handtassen maar te zwijgen.

Niet verdwenen is haar afkeer van alles wat naar burgerlijk gerief riekt, en daarmee vast verbonden ook haar heimelijk verlangen naar blijvende liefde, die met dezelfde geur besmet is. Ze neukt dan ook alles wat los en vast zit. En het knappe is dat Niedekker – het pseudoniem Ellen Wenkelbach laat ik maar even achterwege – erin slaagt om zijn personage een haantjesgedrag mee te geven dat onmiskenbaar vrouwelijk is. Het moet wel beschaafd blijven staat bol van tietennijd, ‘spuitende stijfsels’ en smachtende ‘rozijntjes’, maar nooit heb je het gevoel dat iemand anders dan Carla Hoogervorst aan het woord is. Je zou hoogstens autobiografische elementen vermoeden: misschien draagt het pseudoniem Wenkelbach daar onwillekeurig toch iets aan bij.

Het hippe Amsterdamse uitgaansleven waar Carla zich in stort, heeft eigenlijk niets te bieden waar ze naar verlangt. Maar iets anders staat ze zichzelf niet toe. Veel te soft allemaal.

‘Ik wil morgen fit zijn.

Maar in deze club nemen gedane zaken geen keer.

In geen enkele club.

Daarvoor is een club niet.

Dan ga je maar naar een bruin café.’

Toch blijkt keer op keer dat de personen waar ze echt op valt niets met Porsche cabrio’s of gladde managementfuncties te maken hebben. Een fietskoerier, haar on-geëpileerde Poolse schoonmaakster, maar vooral haar jeugdliefde Robin wekken diepere verlangens op. Maar haar leven is te ver af komen te staan van haar oorspronkelijke drijfveren. De onverzettelijkheid van punkzangeres Nina Hagen is een jeugddroom gebleken, die nog steeds in Carla’s achterhoofd doordreunt, al draagt ze nu mantelpakjes. Eenmaal nostalgie geworden, ziet ze alleen geen weg meer daarnaar terug.

Het werkelijke thema van Het moet wel beschaafd blijven is zelfverloochening. Donald Niedekker heeft dat uitgewerkt door zich volledig in zijn personage in te leven. De keuze voor een pseudoniem valt ook in dit opzicht mooi samen met de roman. Feitelijk heeft hij niet één, maar twee personages gecreëerd. Als dat nodig was om van Carla Hoogervorst zo’n overtuigend karakter te maken, dat ze je na het lezen van deze roman blijft achtervolgen, is hier niet zozeer sprake van effectbejag, maar van een geslaagd experiment.

Ellen Wenkelbach is niet voor niets in het leven geroepen. Leve Ellen Wenkelbach!

    • Ewoud Kieft