President Rusland lonkt naar Oosten

De Russische president Dmitri Medvedev is vandaag een tweedaags bezoek aan China begonnen, zijn eerste grote buitenlandse reis. Medvedev ontmoet ondermeer de Chinese president Hu Jintao. Op de agenda staan vooral energiezaken.

In de Russische pers wordt het bezoek beschreven als bewijs dat Rusland in China een cruciale geopolitieke partner ziet, waarmee het kan optrekken tegen de unipolaire wereldorde geleid door de VS. Aan de vooravond van zijn bezoek bevestigde Medvedev tegenover Chinese journalisten: „Wij rekenen China tot onze meeste belangrijke partners.”

Tijdens de Koude Oorlog stonden beide landen tegenover elkaar. Na een in 2001 ondertekend samenwerkingsverdrag verbeterden de betrekkingen geleidelijk. Onder de vorige president Poetin begonnen Rusland en China met gezamenlijke militaire oefeningen.

Onderweg naar China bracht Medvedev gisteren een bezoek aan Kazachstan. Het verstevigen van de banden met voormalige Sovjetrepublieken heeft topprioriteit, zei Medvedev in de Kazachstaanse hoofdstad Astana. De Centraal-Aziatische landen zijn belangrijke grondstoffenpartners.

Het bezoek aan China kent ook praktische redenen: de handel tussen de landen floreert. China beschikt over weinig grondstoffen en is een belangrijke afnemer van het energierijke Rusland.

Daarnaast is Rusland teleurgesteld in Europa. De betrekkingen zijn bekoeld nadat Polen en Litouwen lange tijd een Europees-Russische samenwerking blokkeerden. Ook de mogelijke uitbreiding van de NAVO (Georgië, Oekraïne) zit Rusland dwars. (AP, Reuters)