Overige films

National Treasure (John Turteltaub, 2004, VS). Plottechnische idiotie en nagelbijtende spanning gaan hand in hand in crypto-religieuze thriller waarin schatzoekers, vrijmetselaars en de FBI achter een Tempeliersgeheim aanzitten. De aanwijzingen voor de ontknoping van het geheim zijn te vinden op documenten als 100-dollarbiljetten en de Onafhankelijkheidsverklaring. In het stelen daarvan gaat voor hoofdrolspeler Nicholas Cage veel tijd zitten. België 1, 20.40-22.50u.

The Bone Collector (Phillip Noyce, 1999, VS). Afgekloven thriller waarin verlamde politieagent Denzel Washington vanuit zijn bed onervaren protegee Angelina Jolie regisseert in de jacht op een morbide seriemoordenaar. Net5, 22.50-1.00u.

* Starship Troopers (Paul Verhoeven, 1997, VS). Zesde Amerikaanse film van Verhoeven is een spectaculair, sardonisch spel met de paradoxen van Amerikaans militair heldendom. Fascistische beeldtaal doorspekt karikaturale sf-fiction over de strijd van gedrilde schoolvrienden, in dienst van het leger van de Wereldfederatie, tegen reusachtige, moordlustige insecten van een andere planeet. BBC1, 0.40-2.40u.

* Dancer in the Dark (Lars von Trier, 2000, DK/Div). Na Breaking the Waves en The Idiots presenteerde Von Trier een sluitstuk van zijn trilogie over onbaatzuchtige vrouwen. Melodramatische musical waarin de geïmmigreerde, slechtziende fabrieksarbeidster Selma (Björk) in het Amerika van de jaren vijftig genoeg geld hoopt te verdienen voor een dure oogoperatie van haar zoontje. Selma vlucht graag in de grote Hollywoodmusicals die de Amerikaanse Droom van een nieuwe wereld representeren. Voor de zang- en dansscènes gebruikte Robby Müller maar liefst honderd digitale camera’s. Ned. 2, 0.55-3.15u.