Naakten verplaatst na protest

Na klachten van bezoekers zij n in het gemeentehuis van Huizen twee naaktschilderijen van de plaatselijke kunstenares Ellen Vroegh verplaatst. Pianowoman toont in zwart-wit een vrouwenlichaam met bedekte borsten en een zwart driehoekje als vagina. Danseuses exotiques verbeeldt twee dansende vrouwen met blote borsten. De schilderijen hingen in de wachtruimte voor het loket Burgerzaken.

Volgens Vroegh zijn de doeken verplaatst na klachten van moslims. Gemeentewoordvoerder Marjon Huisman bestrijdt dat. „Na het ophangen ontvingen wij verzoeken de doeken te verplaatsen. Vanuit de bevolking, moslims én niet-moslims, en ook vanuit het personeel.” Omdat burgers de wachtruimte niet kunnen mijden, besloot de gemeente de schilderijen te verplaatsten. „Ze hangen nu in de gang. Wie zijn rijbewijs komt ophalen ziet ze nog steeds, maar ze springen minder in het oog. Voor ons is de openbare ruimte is iets anders dan een museum.”

De verplaatsing riep talrijke verontwaardigde reacties op van burgers, die de affaire censuur en discriminatie noemen. Ook kunstenares Vroegh is woedend: „Het zijn speelse, figuratieve schilderijen – niets expliciets aan. Toen ik ze ophing, was de gemeente enthousiast. Daarna zwichten voor commentaar is censuur. Waar ligt dan de grens? Mag een gelovige passant ook eisen dat een galerie naakten verwijderd uit de etalage omdat die aan de openbare weg grenst? Ik vind dat we hier een grens moeten trekken.”

Bekijk de schilderijen op www.artinsight.nl.

    • Mischa Spel