Microsoft gaat internetters betalen voor zoekopdracht

Rotterdam. Microsoft gaat internetters belonen als ze via zoekdienst Live Search een aankoop op internet doen. Gisteren kondigde het bedrijf de nieuwe dienst Live Search Cashback aan, die surfers moet weglokken van de dominante zoekmachine Google. Internetters kunnen via search.live.com/cashback producten kopen met korting. Ze profiteren zo mee van de advertentie-inkomsten die Microsofts zoekmachine zelf krijgt door bezoek naar de webwinkels toe te leiden. Tegelijkertijd hoopt Microsoft nieuwe adverteerders te lokken met een andere tariefstructuur. Bij Live Search betalen adverteerders een bedrag per aanschaf. Concurrent Google rekent een bedrag per klik, waarbij echter niet zeker is of dat de klik ook echt tot een transactie leidt. Cashback werkt voorlopig alleen nog in de Verenigde Staten. Het idee is afkomstig van het bedrijf Jellyfish, dat Microsoft in 2007 overnam. Vorige maand brak Microsoft de onderhandelingen af rondom de overname van een andere concurrerende zoekmachine Yahoo.