Met Chris Marker op kattenjacht in Parijs

The Case of the Grinning Cat Regie: Chris Marker $29,98 import *****

The Case of the Grinning Cat

Regie: Chris Marker $29,98 import *****

Van al zijn generatiegenoten is de Franse filmmaker Chris Marker (1921) waarschijnlijk de eerste met een avatar in de internetwereld Second Life. Die is gemaakt ter gelegenheid van een tentoonstelling van zijn werk in Zürich, met de titel A farewell to movies.

Die avatar is, hoe kan het ook anders, een kat. Katten zijn belangrijk in Markers werk, van de Japanse porseleinen poezen in Sans soleil tot de grijnzende gifgele graffitikat in zijn meest recente Chats perchés (2004), die nu in een Engelstalige versie op dvd is verschenen. Ogenschijnlijk is de film een melancholisch-komische speurtocht naar de graffitikatten die na 9/11 overal op Parijse muren verschenen, maar Marker weet in zijn bespiegelende stijl via straatbeelden van protesten tegen de oorlog in Irak en de Franse presidentsverkiezingen van 2002 terecht te komen op de vraag waarom mei in de Franse geschiedenis demonstratiemaand is. Dat geeft een andere kijk op de verjaardag van ’68.

Marker is een van die zeldzame filmmakers die je via de fenomenologie van het alledaagse echt het gevoel geeft met hem op een (tijd)reis te zijn geweest. Dat houdt zijn films zo fris.

    • Dana Linssen