McCain en zijn dominee

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft gisteren de steunbetuiging van John Hagee teruggegeven, nadat van deze tv-dominee nieuwe omstreden uitspraken waren opgedoken. McCain had de steunbetuiging van Hagee drie maanden geleden zelf gezocht, omdat hij bij rechts-christelijke kiezers nog steeds veel wantrouwen stuit.

McCain heeft weer met de predikant moeten breken, nu een blogger deze week onthulde dat Hagee in een preek stelt dat verscheidene bijbelversen duidelijk maken dat Hitler en de holocaust deel uitmaakten van een goddelijk plan. Volgens Hagee was Hitler een door God gestuurde ‘jager’, die de joden in Europa moest terugjagen naar het Heilige Land (het huidige Israël en de Palestijnse gebieden).

Hagee, die een megakerk heeft in de Texaanse stad San Antonio, is een van de bekendere evangelicals van de Verenigde Staten en naar zijn preken kijken miljoenen christenen. Hij geldt daarbij overigens als een ferm verdediger van de Israëlische regering. Zo uit hij zich regelmatig zeer kritisch over de katholieke kerk, omdat die uit zou zijn op de vernietiging van het joodse volk. Ook stelde hij tweemaal dat de orkaan Katrina die New Orleans in 2005 trof een straf van God was voor het hedonisme in de Amerikaanse stad.

McCain zei gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in Californië dat Hagee’s verklaringen „krankzinnig en onacceptabel” zijn. „Hij heeft het recht dit soort visies te hebben. Maar we hebben nu een punt bereikt dat we dit soort uitlatingen gewoonweg moeten verwerpen. Ik heb zijn steunbetuiging gekregen, maar dat betekende niet dat ik zijn visies ondersteunde.”

Ook maakte McCain duidelijk dat hij de kerk van Hagee nooit zelf bezocht, zoals het geval was bij zijn Democratische rivaal Barack Obama, over wiens radicale dominee ook ophef is ontstaan. (AP, Reuters)

Meer over race om het Witte Huis: nrc.nl/race08