Kreeft met wonderogen

Kreeft met wonderogen foto: Jens Petersen OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een eenvoudige kreeft blijkt veel beter kleuren te kunnen zien dan mensen. Dat merkten onderzoekers toen ze eens goed in de ogen keken van de bidsprinkhaankreeft, die bij Australië in zee leeft. Die ogen reageren op maar liefst twaalf basiskleuren.

Mensen zijn eigenlijk alleen gevoelig voor een zielige drie kleuren. Met de verhoudingen die ze daarvan opvangen ‘mengen’ ze de rest van de kleuren die ze denken te zien. Maar de kreeften zijn dus veel preciezer. Ze zien ook nog eens kleuren die helemaal aan ons voorbij gaan: infrarood en ultraviolet. En met een speciaal talent voor het zien van zogenaamd gepolariseerd licht kunnen ook iets bijzonders. Ze zien heel goed de voor ons – en voor veel vissen - doorzichtige waterdiertjes die ze graag eten. En wat ook goed uitkomt: zelf zijn deze rare kreeften erg mooi en bont gekleurd, dus dat kunnen ze goed bekijken. foto: Jens Petersen