Knisperende, swingende jazz van Mary Lou Williams

cd jazz Mary Lou Williams: A Grand Night for Swinging ****

cd jazz

Mary Lou Williams: A Grand Night for Swinging ****

Van de vrouwen in de vooroorlogse jazz werd zij het meest serieus genomen, omdat ze ook componeerde en arrangeerde. Pianiste Mary (Lou) Williams (1910-1981) was autodidact, trad al op jeugdige leeftijd op en ontwikkelde zich door een elfjarige verbintenis met de swingband van Andy Kirk. Ze ging daarna mee met haar tijd en werd mentor van de avant-garde van de jaren veertig: Monk, Parker, Powell en Gillespie. In de laatste periode van haar leven schreef ze ook missen, waarvan er één werd gechoreografeerd door Alvin Ailey.

Op deze plaat met niet eerder uitgebrachte live-opnamen uit 1976 schittert ze met breed en bluesy pianospel, waarin ook plaats is voor zijsprongen en kleine experimenten. Standards als Funny Valentine en Caravan maken daardoor geen doodgespeelde indruk. Ook de uptempo-versie van W.C. Handy’s klinkt knisperend. Dat het meestal formidabel swingt, is ook te danken aan de ritmesectie. Het robuuste spel van bassist Ronnie Boykins zal menigeen verrassen.

Aan het eind volgt een interview met Mary Lou dat zo kundig geknipt is dat het in korte tijd veel informatie oplevert.

    • Frans van Leeuwen