Kinderen sekte terug bij ouders

Texas is vorige maand zijn boekje te buiten gegaan door collectief de ouders van 463 kinderen van een christelijke sekte uit de ouderlijke macht te zetten. Dat heeft een hof van beroep in de zuidelijke Amerikaanse staat gisteren bepaald. De kinderbescherming van Texas had te weinig feitelijk bewijs dat de kinderen bij hun ouders fysiek gevaar liepen, aldus de rechters.

Het beroep was aangetekend door 48 ouders, maar waarschijnlijk worden door deze uitspraak nu alle in totaal 168 moeders en 69 vaders die geïdentificeerd zijn, met hun kinderen herenigd.

De politie en federale recherche FBI deden begin april verschillende invallen bij de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints. Deze van de mormoonse kerk afgesplitste sekte woont op een enorm complex met de naam ‘Verlangen naar Zion’.

De Texaanse autoriteiten kwamen in actie na een telefoontje van iemand die zei een 16-jarig meisje te zijn dat binnen de sekte tegen haar zin getrouwd was en bevallen van een kind. Zowel deze veronderstelde minderjarige moeder als de baby werd niet aangetroffen. Inmiddels wordt onderzocht of er sprake is van een grap.

Na verhoor en medisch onderzoek meldde de kinderbescherming eind april dat een meerderheid van 53 onderzochte minderjarige meisjes, moeder is. Later ontstond onduidelijkheid, omdat veel kinderen valse namen en leeftijden zouden hebben opgegeven.

De sekte propageert polygamie, maar ontkent dat het huwelijken met minderjarigen goedkeurt. Desondanks wordt de kerk geleid door Warren Jeffs, de zoon van de oorspronkelijke kerkstichter, die vorig jaar tien jaar cel kreeg wegens het huwen van een 14-jarig meisje met een 19-jarige neef. De kerk met 60.000 leden kreeg al in verscheidene staten problemen met justitie. (AP, Reuters)