Japanse hamburgers

Voor vijf hamburgers:500 gram rundergehakt, grove maling50 gram witte miso2 lente-uitjes, gesnipperd1 eiwit3 tot 4 eetlepels panko of wit broodkruimzeezout en versgemalen peper5 plakken aubergine van circa 1,5 cm dik en dezelfde doorsnee als de hamburgersplantaardige oliebaby chard, mizuna, of een andere pittige slasoortzachte sesambolletjeswasabimayonaise

Het idee voor dit recept heb ik te danken aan Ruthy, lerares biologie en liefhebber van Japan. Ik zat naast haar aan een feesttafel en na de eerste kennismaking duurde het niet lang voor we wederzijdse interesses ontdekten. Zij en haar vriend hadden een paar weken een appartement van familievrienden in Japan mogen gebruiken. Daar had ze geleerd om miso (sojabonenpasta ) door het gehakt te kneden. Een vondst! De smaak is duidelijk te proeven zonder dat die overheerst. Om het Japanse thema uit te breiden, maakte ik een wasabimayonaise voor op de bolletjes. U kunt zelf mayonaise maken met 2 dooiers en circa 2 deciliter plantaardige olie, 1 eetlepel citroensap, zout en er dan wasabipoeder of pasta naar smaak door te kloppen. Klop anders wasabi door mayonaise uit een potje.

Doe het rundergehakt in een kom en voeg de miso, lente-uitjes, het eiwit, de panko en zout en peper toe. Kneed kort met uw handen. Vorm tot vijf hamburgers en leg ze naast elkaar op een schaal. Dek af en zet ten minste 1 uur in de koelkast.

Vet een geribbelde grillpan in met wat plantaardige olie en verhit op een middelhoog vuur. Kwast beide kanten van de plakken aubergine in met olie en bestrooi ze met zout en peper. Leg de plakken naast elkaar in de pan en bak ze in circa 6 minuten aan beide kanten goudbruin, waarbij u ze een keer omdraait. Laat ze uitlekken op keukenpapier terwijl u de burgers grilleert. Bestrijk de grillpan opnieuw met olie en leg er de burgers in. Bak ze 8 tot 10 minuten, waarbij u ze een keer omdraait, tot ze gaar en goudbruin zijn.

Besmeer de bolletjes met de wasabimayonaise. Leg er een burger en een plak aubergine op. Garneer met sla en dien op.

Kim Maclean

Morgen: de heilige Delia

    • Kim Maclean