Jansons’ grootse aanpak

Klassiek Kon. Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons. Gehoord: 22/5 Concertgebouw Amsterdam. Herh.: 23/5. Radio 4: 25/5 14.15 uur.

Al twintig jaar dirigeert Mariss Jansons het Concertgebouworkest, sinds 1988 als gastdirigent, vanaf 2004 als chef. Jansons heeft een hang naar het traditionele repertoire, maar Moesorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling, aansprekend en geliefd als weinig anders, dirigeerde hij nooit eerder in Amsterdam. Na twee Amsterdamse uitvoeringen laat Jansons zijn visie op de ‘Schilderijen’ de komende dagen nog in Parijs en Wenen horen. Later klinkt het stuk op de Uitmarkt, rechtstreeks op tv.

Schilderijen van een tentoonstelling is typisch muziek die Jansons kan presenteren alsof die speciaal voor hem en zijn orkest is gecomponeerd. Het is een verbluffende showcase, een spectaculaire expositie van de kwaliteiten van de dirigent en de vele excellent solerende musici, vol kleurrijke en expressieve klankpracht, afwisselend, beeldend, spannend en imposant.

Van Schumann had Jansons in Amsterdam ook nog niets laten horen. De Eerste symfonie ‘Frühling’ klinkt geanimeerd, bruisend en onstuimig, maar in de grootse aanpak van Jansons soms ook wel erg fors.

    • Kasper Jansen